Нинова: Искаме две тарифи за цена на водата и водни помощи за бедните

Източник: БСП

БСП завежда колективен иск срещу увеличаване на цените на мобилните услуги

БСП се ангажирахме да помогнем на хората срещу несправедливото увеличаване на цените на мобилните услуги със завеждането на колективен иск чрез Федерацията на потребителите. Повишаването цената на мобилните услуги и повишаването цената на водата са двата сериозни проблема, по които работим”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Делници” на Евроком.

Тя припомни, че като министър на икономиката и индустрията веднъж вече е успяла да ги спре да вдигнат цените със заповед и със съдебни дела. „Сега управляващите нямат желание да го направят. И Денков, и КЗП, която не функционира след уволнението на законния състав от времето, когато бях министър , не предприемат мерки. Викат представителите на мобилните оператори, говорят си, но нищо не се променя. В Парламента се гънеха на мои въпроси”, реагира Нинова и добави:

„Затова ние сме се ангажирали чрез Федерацията на потребителите – тя има право, партиите нямаме, да заведем колективен иск в съда. С това да помогнем на хората. Не всеки да си търси адвокат, не всеки да си плаща такса, а да съберем молби от цялата страна и Федерацията да заведе колективен иск срещу мобилните оператори. Защото те неправомерно увеличават цената на услугите. Искам да помогнем на хората в момент, в който и правителство, и сглобка, и всичко ги е изоставило”, посочи лидерът на БСП.

На въпрос защо мобилните оператори вдигат цените при положение, че са им намалени таксите, Корнелия Нинова отговори: Защото са арогантни, чувстват се ненаказани, виждат, че институциите в България не работят в полза на хората и използват тази пролука, за да забогатяват. Служебният кабинет на президента Радев  намали таксите, които операторите плащат на държавата,  получиха и енергийните помощи, това не ги спира да издевателстват над хората и да увеличават цените”.

Лидерът на социалистите бе категорична: „Затова единственият начин в правова държава е този. В сайта на Федерацията на потребителите сме качили типова жалба, изработили сме я с юристи заедно: изтеглете я, попълнете я, пратете я във Федерацията на потребителите, там ще обобщим всичко е ще подадем колективен иск”.

Като втори проблем тя посочи цената на водата и нарече увеличението изключително несправедливо и няма никаква намеса от страна на държавата. „Сега работим по текстовете. Доста е сложна материята заради ВиК асоциациите, общините, но ще се справим. Искаме да има две тарифи за вода. Една по-ниска, социално поносима цена, – изчислена на база на това колко е необходимо на човек като количество за нормален живот. Тя се изчислява  по определена формула. И друга – висока, за онези, които образно казано, си пълнят басейните с вода, а плащат колкото тези, които не могат да си позволят да се измият”, посочи Корнелия Нинова.

БСП ще настоява и за въвеждането на водни помощи за социално слабите.  „Това е добре установена европейска практика – и двете тарифи, и водните помощи. Изготвили сме списък в кои европейски държави се прилага, как се прилага и искаме и в България такива правила. Ние сме равноправен член на ЕС. Искаме бедните хора да бъдат защитени, монополистите да спрат да издевателстват над българския народ, да има институции и държава, които защитават хората от злоупотреба с нелоялни практики”, посочи Корнелия Нинова.

В разговора за СОС и решението на областния управител на София от четвъртък лидерът на БСП посочи: „Право на областния управител по закон е да прецени и да върне това решение. Последиците са, че ще настъпи още по-голям хаос в ОбС на София. Ще започнат сигурно пак пазарлъци за места в комисиите, за постове, за интереси, което ще усложни още повече ситуацията”, посочи Нинова.

„Решенията, които се взеха за избор на председател на ОбС и за комисиите бяха безпринципни”, направи прогноза лидерът на социалистите. Корнелия Нинова подчерта, че БСП се е разграничила от действията на общинските си съветници и че оттук нататък те действат и работят от свое име, не от името на БСП. „Защото смятаме, че подкрепата на председател на ОбС от ПП-ДБ от нашите общински съветници не беше необходима. ПП-ДБ и ГЕРБ си направиха сглобката, бяха им необходими 31 гласа – те имаха 40. Незнайно защо нашите хора се прилепиха там, всъщност знайно защо”, добави Корнелия Нинова.

По думите й обаче големият, моралният въпрос – не толкова математическият е, че те са подкрепили хората, срещу които само седмици преди това са застанали пред Паметника на съветската армия, хората, нарязали паметника и изгаврили се с историята, с паметта, с антифашизма. „Преди седмици да си от едната страна на бариерата, след седмици да се сглобяваш със същите тези хора, които даже и отпразнуваха това събитие с торта, върху която бяха главите, ръцете, краката на децата от паметника. Това е въпрос на морал в политиката, въпрос на достойнство – да не излъжеш избирателите си, когато си им обещал, че ще се бориш срещу това и след една седмица да направиш обратното. Това е аргумент, заради който смятаме, че нашите хора сгрешиха тежко”, посочи лидерът на БСП.

„Те водят дело за обявяване на избора на Терзиев за незаконен. Знаете, че има напредък, броят се флашки, бюлетини и в същото време го подкрепят. И на трето място, следобяд пък се прегърнаха с ГЕРБ, за да си разпределят комисиите. Ние години наред се борим с модела ГЕРБ на национално равнище и в общината срещу модела Борисов-Фандъкова. За 24 часа да се обърнеш и да се прегърнеш с тези дето нарязаха паметника и срещу които се бориш? За 4 комисии и постове. Трябва да нямаш елементарен морал към хората, които са те избрали, за да го направиш.Затова и нашата позиция беше толкова остра”, коментира Корнелия Нинова.

На следващо място тя подчерта, че освен морала и достойнството, има и правила, има решение на върховния орган – Националния съвет на партията предварително, което казва: не правете това. „Те въпреки това го правят и казват: нас не ни интересува. Все едно са държава в държавата или партия в партията. Хората не вярват на политиците, защото ги лъжат – преди избори обещават едно, след избори - друго. Нашата битка години наред, откакто съм председател е да бъдем верни на хората, които са ни избрали, да не ги лъжем преди избори, а след избори да правим друго”, коментира лидерът на социалистите.

За мигрантите: „Когато излезе решението на Съвета на ЕС, ние от БСП извадихме един допълнителен протокол, който управляващите и сглобката скриха от българското общество. И там пише, че ще приемаме мигранти – неопределен брой - изрично е записано, в срок от 3 дни трябва да отговорим, в 30-дневен срок да ги приемем в България. Тогава от управляващото мнозинство се нахвърлиха срещу нас, че лъжем, че всяваме страхове. Е, дойде истината”, припомни Нинова и добави: „Е, вчера дойдоха – никой не знае колко мигранти, 18 ли са, 25 ли са, 30 ли са, никой не знае. Управляващите крият истината – изтриха полета от таблото на летището, скриха ги зад параван да не се видят какви са, колко са”.

Лидерът на БСП припомни, че са настояли за изслушване на премиера Денков, на Габриел, на Борисов - да кажат в Парламента какво се случва. „Нито един от тях не дойде. Борисов, на всичкото отгоре, реагира неадекватно, казва: „Ако аз управлявах – нямаше да има бежанци в България”. Председател на Външната комисия в Народното събрание е Бойко Борисов, външен министър е Мария Габриел – и двамата ГЕРБ. Т.е. отговорност за това, което се случва носи ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов и Мария Габриел. Мнозинството го спаси от изслушването по наше искане, а той пък позорно си стана от стола и си излезе. Какъв е проблемът да се изправите пред обществото и да обясните? Излезте и кажете?”, реагира Корнелия Нинова.

Тя припомни, че Борисов е 8 месеца председател на Външната комисия – направил е само 5 заседания на комисията: „И нито едно стойностно решение не е обсъждано”.

Нинова постави проблема за управлението принципно: „Тези мигранти, които упавляващите са приели да се връщат у нас, са срещу едно нищо – Шенген по въздух и вода е едно нищо, 3 % от стокообмена на България. 97 % икономика, която има нуждата от Шенген, стои по границите. Контролът по сухопътните граници се засилва – т.е. още повече ще се затрудни стокообмена”.

И каза за управлението: „Това са хора без характер, без гръбнак, без интерес България да бъде защитена в ЕС, те предават българския национален интерес и националния суверенитет на всяка крачка. Срещу това - някой да ги потупа по рамото и да останат по-дълго на власт”.

Тя зададе и въпросите: „Какво ще стане оттук нататък с мигрантите, никой не знае. Вчера дойде някаква група, не знаем каква, утре може да дойде друга, след това друга. Въпросът е къде ще бъдат настанени, за чия сметка ще бъде издръжката им. В някои от селата видях – ремонтират изоставено училище или казарма. Хората веднага скачат притеснени и казват, това е, защото ще идват бежанци. Никой не им казва истината. Така не се управлява и не се предава България”, категорична бе лидерът на БСП.

„Знам, че има всякакви оценки за БСП – има хора, които ни харесват, има такива, които – не. Но, ако си сложите ръка на сърцето – коя е единствената партия, която остана вярна на хората си, която не влезе в сглобки през годините, която каза: ще се борим с модела Борисов, с тази мафия? И до ден днешен държим на това, каквото и да ни се случи – и по медии ни „биха”, и  субсидията ни спряха, издържаме на това. Не влизаме в сглобки, не правим задкулисие”, заяви в разговора за политическия морал лидерът на БСП и продължи:

„Коя е алтернативата сега в момента на тази сглобка? Пак с ръка на сърцето. Всички се увъртяха в тази каша – ПП-ДБ си предадоха избирателите, прегърнаха се с ГЕРБ. Христо Иванов, който ходи с лодката пред „Росенец”, докара Пеевски в тази сглобка. „Възраждане” гласуват, така, както им вдигаше Деси Атанасова химикалката, сега я няма – друг ще го прави”.

В разговора за голямата тема - прогнилата съдебна система, лидерът на БСП припомни: „Един от важните приоритети на управляващите беше съдебната реформа, промяна в Конституцията, справедливост, бърз и честен процес за хората. Какво направиха? Промяна в Конституцията, която предаде националния суверенитет и допусна двойно гражданство за управляващите. Министри и депутати могат да са двойни граждани. И овладяване политически на прокуратурата, защото съставът на Прокурорската колегия във ВСС ще се избира от това мнозинство. Представете си кого ще си изберат, като знаете досега кого изпратиха в БНБ, в Конституционния съд. Дотук им свърши съдебната реформа в Конституцията. Половината от текстовете вече са обжалвани  и висят пред КС”.

И продължи: „Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество – не функционира. Нов Закон за съдебната власт няма. ВСС е същият, който в последните години е знаел и е мълчал за джуджета, нотариуси и други такива екзотични фигури. Инспекторатът към ВСС е същият. Е, каква точно реформа направихте – след като започнаха да се избиват по улиците: Алексей Петров, Нотариуса, преди това Къро. Улично правораздаване”, коментира лидерът на социалистите.

„Всеки ден излизат чудовищни неща. Днес гръцки бизнесмен изнесе потресаващи данни, как е изнудван, как е притискан. И то сериозен външен инвеститор. Някои от хората са свидетелствали пред ВСС. И изведнъж всички, които са били нещо през тези години и е трябвало да направят нещо – много изненадани как това се случва в съдебната система”, коментира Корнелия Нинова и зададе въпроса:

„Кой управляваше в тези години държавата, 15 години и повече? ГЕРБ, г-н Бойко Борисов. А записът, в който се казва: ти си го избра, шефе, този главен прокурор. Другият запис, в който Борисов се обаждаше на шефа на Митниците: там не влизайте, не проверявайте, обещал съм на Първанов там да не пипаме. Това е периодът, в който системата е загнивала – и те не само не са предприели нищо, а са знаели, част са от тази прогнила система. И днес се правят на ни лук ял – ни лук мирисал”, реагира лидерът на БСП.

На въпроса на водещия за ротацията тя отговори с прогнозата: „Сигурно ще се разберат. Държи ги общият интерес да си разпределят регулаторите. Ще запълват общественото внимание само с караници, няма да свършат нищо смислено. Според нас, в БСП и един ден оставане на това правителство е изключително вредно за България. Те са и опасни, и вредни, и амбицирани единствено от личното си оцеляване и забогатяване”, заяви Корнелия Нинова.

В разговора за това какви хора ще изпрати БСП в Европейския парламент лидерът на социалистите бе категорична: „Хора с проевропейско мислене. Ние смятаме, че Европа трябва да се стабилизира - сегашните лидери на Европа, както и в последните години, заради грешни решения, заради лобистки решения отнеха много от вярата и надеждата на европейските граждани в ЕС. Това трябва да се промени”, добави Нинова. Но и подчерта изрично:

„Там трябва да отидат хора с проевропейско мислене, но преди всичко българи, които знаят, че отиват да защитават българския национален интерес и българския суверенитет. Че не се продават и навеждат, за да си гарантират лично бъдеще, а че са отишли да защитават българския национален интерес в общия европейски дом”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK