Нинова: БСП няма да участва в хартиена коалиция

Снимка: Infomreja.bg

Според нея Бойко Борисов прави много странни неща в последните няколко дни

Не е възможно да има хартиена коалиция. Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БиТиВи.

БСП проявили държавническо отношение и грижа за хората, като затова социалистите подкрепили Вежди Рашидов за председател на парламента. БСП водили разговор три денонощия за шеф на законодателния орган и Вежди Рашидов не е избран като представител на една партия, подчерта Нинова, която не е имала личен разговор с Рашидов на четири очи.

"На него му поомръзна на третия ден и е човек с достойнство и затова малко емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но не се роди. В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият изход", изтъкна Нинова. Тя определи като прибързани твърденията за "навигация" и "сигнали" от народните представители към Рашидов какво да прави. Лично Нинова обаче не е чула да казват на Рашидов как да ръководи НС.

За БСП промените в Изборния кодекс, касаещи хартиената бюлетина, са важна тема, но не са най-важната. Като по-важни теми Нинова открои да има безплатни учебници за децата, майчинството за втората година да е равна на минималната работна заплата. Нинова очаква подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за връщането на хартиената бюлетина.

БСП е свързана с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в борбата с корупцията и реформата в съдебната система. БСП обаче няма да подкрепи износ на оръжие за Украйна, макар че най-вероятно ГЕРБ, ПП и ДБ ще гласуват да изпратим такова.

Нинова предполага, че ще има плаващи мнозинства в парламента. Тя очаква за бюджета и за Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство в Народното събрание.

Според нея Бойко Борисов прави много странни неща в последните няколко дни. Имало контактна група за правителство, а сега предлага контактна група за бюджет с президентството, недоумява Нинова. Тя определи още "Български възход" на Стефан Янев като многофункционални и неопределени в парламента.

По отношение на отношенията на БСП с държавния глава Румен Радев, Нинова отбеляза, че служебните министри на президента не трябва да се месят в работата на парламентарната група на социалистите. Това работа ли е на един служебен министър? "Просто спрете, в предизборната кампания достатъчно работихте срещу БСП", призова соцводачът. В партийния и политическия живот също трябва да има някакви принципи и морал, посочи Нинова, като даде пример да не се купуват изтребители сега.

Тези социалисти в кабинета какви са - представляват себе си или партията, недоумява Нинова, като ги призова, ако искат да отидат на "Позитано" 20 и да изложат възгледите си за партията, щели да бъдат изслушани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//