Нинова: 178 млн. лв. на хората стоят в НАП, вместо да им носят доходност

Корнелия Нинова, снимка: infomreja.bg, архив

„178 млн. лв. на български осигурени граждани вместо да се намират частните фондове по техни индивидуални партиди и да им носят повече, дори и 2 лв. годишно, са в НАП. Там има пари, които стоят от 2001 г.“ Това съобщи пред БНТ депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия за проучване финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества Корнелия Нинова.

Тя уточни, че работодателите са превели парите на хората си, но не са подали декларациите, с които посочват в кой фонд да отидат. Нинова обясни, че до декември 2014 г. е действал закон, според който сме длъжни до 3 месеца да кажем на НАП в кой фонд да преведе нашите парите. Ако не го направим, Агенцията превежда парите служебно в някой от частните фондове.

Депутатът уточни, че през декември ГЕРБ са внесли закон, който е променил това и според който, ако до 3 месеца не посочиш къде искаш да отидат парите ти, те отиват в НОИ.

„Този закон влезе в сила, но за да се приложи, трябва да се приеме наредба към него. Правителството отказа да приеме такава, вследствие на което имаме следната ситуация – старият закон е отменен, а новият не е влязъл в сила“, обясни Нинова.

По думите й в резултат на това от началото на януари до сега 5000 души, които не са посочили в кой фонд искат да отидат парите им, не могат да предприемат нищо – парите им не могат да отидат нито в частен пенсионен фонд, нито в НОИ. Тя уточни, че от НАП са отговорили, че държат тези пари в банки. „Това са парите на хората, които трябва да им носят доходност“, поясни депутатът.

Корнелия Нинова коментира и предложението на финансовия министър да се приеме поправка, с която в такива случаи парите ще отиват в Сребърния фонд. „Отново от гледна точка на интереса на хората, това е посегателство върху техните пари“, категоричен бе депутатът.

Нинова се аргументира като посочи три разлики. Първата е, че във фондовете парите носят някаква доходност, а в Сребърния фонд – никаква. Второ, при смъртен случай, парите от фондовете се наследяват от наследниците, а ако са в Сребърния фонд – остават за държавата.

На трето място при инвалидизация от фондовете се получава допълнителен процент, а в Сребърния няма такъв. „Политически ще си позволя да кажа, че това много ми прилича на прибирането на парите от здравната каса в общия бюджет, което направи Дянков“, заяви Нинова.

Според нея това е много удобно на правителството, защото Фондът е част от фискалния резерв, а увеличавайки го, управляващите ще могат да вдигат дефицит и да вземат заеми. „Знам, че професионалистите ще кажат, че Сребърният фонд не може да се използва за покриване на заеми. Така е, но едно е когато имаш 8 млрд. в резерва, 4 от които са във фонда - тях не ги пипаш, но използваш тези над тях“, поясни народният представител.

Нинова уточни, че таксите, които се удържат от частните пенсионни фондове, в момента са 5% от парите, които гражданите влагат в тях. „Комисията реши таксите да бъдат намелени до месец – два. Това ще доведе до увеличение на парите на хората“, съобщи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK