НИМ опроверга информация, че Панагюрското съкровище се "пренася в чували"

Снимка: НИМ

Информацията изтече в електронна медия

В Дубай арестуваха реплика на панагюрското златно съкровище за Експо 21, съобщава Bird.bg.

Вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за Експо 2021, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, но в момента е арестувано от местните митници.

Предметите с обща маса около 6 кг. чисто злато не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 6 кг. от ценния метал в ОАЕ.

Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на икономиката, под чиято шапка е организацията на българското участие в Експо 21. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за износ, което довело до неприятния инцидент.

От Националния исторически музей опровергаха информацията, предоставена от Bird.bg:

Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви.

Истинската новина е, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

По повод появили се в електронни медии публикации относно участието на Националния исторически музей в Дубай на „ЕКСПО 2020“ ръководството на НИМ заявява, че въпросните публикации отговарят напълно на профила на фалшивите новини, които в ЕС се окачествяват като дезинформация.

Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“. Служителите на НИМ съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка.

Казусът коментира и Васил Божков чрез профила си във Фейсбук:
Вчера в Дубай бяха арестувани 9 кг златни предмети. Начинът на пренасяне - в сакове и торби, е добре познат от заграбването на колекцията ми.
Освен контрабандата на злато, остава открит въпроса какво са изнесли чиновниците. Музейните копия и реплики никога не се правят от същия метал и в същия размер като оригинала. Дали не сме свидетели на поредното ограбване на културно-историческото ни наследство?
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK