Николай Терзийски и романът „Звезди под клепачите“ разказват за Горна Джумая

Снимка: Община Благоевград

Романът ще бъде представен на 11 май от 17:30 часа в ГХГ в Благоевград

Николай Терзийски ще представи своя трети роман „Звезди под клепачите“ в Благоевград на 11 май от 17:30 часа в Градската художествена галерия.

Едно от основните места на действието в „Звезди под клепачите” е именно Горна Джумая/Благоевград – място, свързано лично с автора, чийто баща е родом от града. И не е случайно, че на 11 май, денят на Кирил и Методий, една книга ще се завърне в родния си край.

Сюжетът в книгата се разгръща от борбите за освобождение на Македония, през двете световни войни и комунизма, за да достигне до наши дни. Николай Терзийски е роден през 1983 година в Смолян. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, има и магистърска степен от Философския факултет на университета.

Първият му роман „Отлъчване” (2017) е носител на Голямата награда от конкурса за дебютна литература „Южна пролет” в категория „Проза”. Втората му книга „Хроники на неведомото” (2019) е номинирана за „Роман на годината, 2020“ – Националната литературна награда на НДФ„13 века България“. „Звезди под клепачите” е третият му роман.

Писателката Здравка Евтимова казва за книгата на Николай Терзийски, че е опора в мигове на болезнено колебание.

„Този роман на Николай Терзийски е необходим днес и сега, за да не се превърне животът ни в единствения възможен влак към истината, който сме изтървали. В тази книга има мъдрост и искрящ талант. Има надежда. Това е роман за времето и неговото най-красиво, най-страшно и същевременно най-щастливо измерение – любовта. Николай Терзийски е създал притча за безсмъртието, стигнал е сърцевината на тайната. Сред всичко на света само любовта е в състояние да създава вечност", допълва още Евтимова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK