Николай Шушков: Благоевград ще има отново заместник-кмет по култура

Снимки: ИК

Независимият кандидат за кмет се срещна със състава на Камерна опера

Ще възстановя фигурата на зам.-кмет по култура и ще направя жизнеспособен отдел “Култура”. Това каза независимият кандидат за кмет Николай Шушков, който се срещна със състава на Камерната опера в Благоевград. От там признаха, че той е един от малцината кандидати за кметове на града, които редовно посещават спектаклите на Камерна опера и настояха Благоевград да се сдобие кмет, който има отношение към културата. 

„Вие сте една от перлите на града“, обърна се към състава на операта Николай Шушков, който е номер 74 в бюлетината. Той разказа, че като зам.-кмет на града е отговарял за културната дейност и показа завидни познания, свързани с проблемите и нуждите на операта. Припомни, че е работил с трима легендарни директори на Камерната опера - Невена Томанова, Христо Велев и проф. Георги Костов.

„По мое време Камерната опера в Благоевград, каквато имат само още Берлин, Виена и Мюнхен, откри фестивала в Кайро. Пътувахме по цял свят. В момента се затворихме в черупката на Благоевград“, каза Шушков. Той пое ангажимент да търси начини за турнета на Операта у нас и в чужбина, както и за незабавно спасяване на сградата на читалището, в която репетира съставът. „Настоящият екип на общината забави ремонта година и половина, бяха на крачка да загубят парите“, отбеляза Шушков. 

Той настоя да се спазва колективният трудов договор, защото заплатите на творците от състава на Операта трябва да са достойни. Обеща също да се заделят още средства за закупуване на професионални инструменти, да се преосмисли щата от едва 28 човека и да се върнат в него сценичните служби, както и да се осигури общински превоз за артистите от София поне в дните на концертите. 

Като общинско дружество Камерната опера следва да се ползва с цялата подкрепа и проактивност на общината при кандидатстване по програмите на МК, както и общината трябва да съдейства за реализиране на партньорства межди музикалните институции като това между Камерна опера - Благоевград и Музикалната академия в София, например. Трябва да се мисли и за стипендия за млади музикални таланти, които да обновят състава на операта.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK