Николай Бошкилов пита министър Аврамова за магистралата през Кресненското дефиле

Николай Бошкилов, снимка: Личен архив

"Ще се строи ли този лот през Кресненското дефиле и кога, подсигурено ли е финансиране"

Благоевградският депутат Николай Бошкилов отправи актуални въпроси към регионалния министър Петя Аврамова.

Бошкилов засипа с въпроси министър Аврамова за Кресненското дефиле и чака отговори, които да удовлетворят очакванията и нагласите в обществото.

Питането е съвръзано с изграждането на АМ "Струма, в най-тежкия участък - Кресненското дефиле.

"Ще се строи ли този лот през Кресненското дефиле и кога, подсигурено ли е финансиране на смятания за кървав участък, след като България се отказа от европейското финансиране неотдавна. Това означава ли, че губим парите, определени по проекта", пита Бошкилов и резонно задава въпрос дали са наложени финансови санкции.

Народният избраник от Благоевград напомня на министър Аврамова дали има нов вариант за строителството на трасето, съобразен с препоръките на Европейската комисия. Поиска тя да изясни дали ЕК одобрява така наречения Източен вариант, срещу който протестират местната власт в Кресна и жителите в общината, а не на последно място и неправителствените организации.

"Защо министерството избра да строи пътя по този Източен вариант на автомагистралата, който предвижда еднопосочно движение в две ленти към ГКПП-Кулата, а в обратната посока към Благоевград, новото трасе да се изгради в планината - през селата Стара Кресна, Мечкул и Брежани. Защото е по-евтин ли", поиска отговор Николай Бошкилов.

"Хората в Кресна и останалите населени места също настояват и двете платна да бъдат изградени в планината, а старият път да остане двупосочен и алтернативен. В Кресненското дефиле най-застрашеният вид е човекът. В последните 10 години там има най-много катастрофи – средно по 5 за всеки месец от 2010 до 2019 година", мотивира се благоевградският депутат.

Министър Петя Аврамова ще отговори по време на парламентарен контрол следващия петък, на 28 февруари.

На 24 февруари е протестът на Кресна пред представителството на Европейската комисия в София. Протестиращите се събират на улица "Раковска" 124, за да "извикат" силно, че желаят запазването на Е-79 като алтернативен път.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK