Никой не знае къде е Груевски, в затвора подготвиха килията му

Снимка: БГНЕС

От вчера след обяд никой не знае къде се намира бившият македонски премиер Никола Груевски. Мобилният му телефон е изключен, а неговата съпруга Боркица съобщи, че той не е в дома си в Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

Тази нощ десетки македонски журналисти чакаха пред затвора "Шутка" в Скопие, за да заснемат влизането в ареста на Груевски. През нощта куриер на съда на три пъти посети жилището на Груевски, за да му връчи заповедта за задържане, но не го намери в жилището му. След като вчера Наказателният съвет отхвърли и последната жалба на защитата му, Груевски трябва да започне да изтърпява присъдата си.

Все още не е ясно дали охраната, която е подсигурена от вътрешното министерство все още е с него. Като бивш висш държавен служител той има право на подобна охрана - 24 часа в денонощието. Последната му публична проява е от преди четтири дни.

Груевски вече не пише и в собствения си профил в социалните мрежи. Тази нощ имаше извънредно заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер бе той в продължение на 14 години. Според партията "Груевски е жертва на политическо преследване".

Той получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор. Ако не бъде намерен от съдебните служители Груевски ще получи заповедта си за изтърпяване на наказанието в понеделник, когато трябва да се яви пред съда по друго дело срещу него.

Груевски бе министър-председател в продължение на десет години - от 2006 до януари 2016 г. Той бе свален власт след разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система, медиите и бизнеса. Република Македония изпадна в тежка политическа криза в началото на 2015 година, която продължи близо три години.

След погрома на парламента на 27. април 2017 година в страната бе сформирано сегашното правителство на премиера Зоран Заев.

От тази нощ в ареста се намира и най-богатият македонец Орце Камчев. Срещу него е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража за 30 дни". /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK