Нийл Глик подари на Кюстендил снимки на "Димитър Пешев Плаза"

Снимка: Infomreja.bg

Нийл Глик гостува в Кюстендил и направи дарение на къщата музей "Димитър Пешев". Гостът, който лично бе посрещнат от кмета на града Петър Паунов, подари рамкирани снимки в уголемен размер на кръстовището и табелата пред българското посолство във Вашингтон с името „Димитър Пешев Плаза“.

Както е известно, кръстовището бе именувано по този начин по идея на Нийл Глик, който е американски гражданин от еврейски произход, бизнесмен и член на комисия към градската управа на Вашингтон. 

По време на кратко посещение в България преди около 20 години Глик по случайност научава за уникалната съдба на българските евреи по време на Втората световна война. Именно тогава той чува и за ролята на Пешев, който е почетен в Гората на праведниците в Ерусалим и обявен посмъртно за почетен гражданин на Израел. 

Комисията към градския съвет, която разглежда предложението за табела с името на Пешев, изучава много внимателно биографията му. Крайното заключение на градския съвет гласи, че "Димитър Пешев е фигура с ключово значение за спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта".

Събитието в къщата музей „Димитър Пешев“ в Кюстендил уважиха с присъствие областният управител на Кюстендил Виктор Янев, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, граждани, общественици. 

Нийл Глик е носител на отличието „Златна лаврова клонка“ за неговия принос за наименуването на кръстовището на Димитър Пешев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK