Незаконната ОМО "Илинден" иска да съди България заради нарушени човешки права

Снимка: Infomreja.bg

ОМО "Илинден" се кани да съди България в Люксембург

ОМО "Илинден" се кани да съди България в Люксембург.

„Сигнализираме за системно нарушавани човешки права на територията на ЕС“, започва писмо, разпространено до медиите от председателя на така наречения Македонски културен клуб в Благоевград – Атанас Мазнев. Мазнев се обръща към Урсула Фон Дер Лайен, Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

„От 2000г., когато беше постановено реш. 1 на Конституционен съд на РБ за поставяне на македонската партия ОМО ИЛИНДЕН извън закона, макар според ЕСПЧ (с решение от 2005г. по наша жалба 59489/2000) не се явява необходимо в условията на демократично общество, нашето малцинство вкупом е извън закона с всички последствия. Исторически тези права ни бяха отнети още през 1963г., но тези от 2000г., осъществявани в демократичния период на България, окончателно прекратиха демократичните ни илюзии и ние се върнахме към реалностите от 1963г., формулирани от възродителя Т. Живков. Днес при условията на членство на РБ в ЕС нежеланието на Българските институции да приемат обективната реалност за съществуването на македонци в България се видя съвсем ясно на 30.10.2022г. при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград. Държавата като не разполагаше с легитимни средства, избра да ни пречи по нелегитимни начини да проведем допустима от закона проява. Когато беше разрушена витрината на клуба Българските институции не намериха демократична воля да осъдят нападението. Жалбите пред прокуратурата за незаконни действия очаквано не бяха уважени. Уважаването на права чрез ЕСПЧ е при 5-годишна давност. Уважените ни от ЕСПЧ жалби са 14 при нулево изпълнение от страна на държавата“, пише в позицията на клуба (без редакторска намеса от страна на медията ни).

От там апелират към ЕС „да се поинтересува за статута на македонците в България и да настоява пред българската държава да обезпечи универсалните малцинствени права и недискриминация, определени в чл. 6 на Конституцията на самата България, че не се допускат ограничения и привилегии на етническа основа“.  

И завършват с: „Предстои да повдигнем иск пред съда на ЕС.“

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK