Незаконна сеч в ДЛС "Дикчан", в схемата замесени служители на горското

Снимка: Infomreja.bg, архив

Незаконно отрязани 71 едроразмерни дървета от бял бор, разкроени като дърва за огрев, установи съвместна проверка на Югозападното държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите в Благоевград в района на „ДЛС Дикчан” – с. Сатовча.

Проверката е извършена вчера – 21 ноември, след сигнал от неправителствена екоорганизация и в присъствието на нейни представители.

Нарушението е констатирано в дърводобивен обект с редовно издадено позволително за сеч, от който местното население може да си добие самостоятелно дърва, като заплати по-ниска цена.

Обемът на добитата дървесина е общо 36 плътни куб. метра, от които 32 куб. метра – строителна и 4 куб. метра - дърва.

Немаркираните и отсечени дървета са транспортирани до съседните населени места с превозни билети, издадени от горския надзирател на охранителния участък.

Предстои РДГ-Благоевград да състави акт за административно нарушение за неупражнен контрол и нарушение на Закона за горите.

ЮЗДП вече е изискало писмени обяснения от виновните длъжностни лица, на които ще бъдат наложени дисциплинарни наказания по Кодекса на труда.

На директора на „ДЛС Дикчан” ще бъде потърсена отговорност съгласно договора му за управление. 

 

КОМЕНТАРИ

Мехмед и Хасан от Годешево16:18 - 24.11.2016
Обръщаме се към ЮЗДП Благоевград,господин Александър Дунчев,Брандо и всички които милеят за българската гора. В село Годешево в местността "Габера" боровата гора с млади насаждения е изрязаха пред изборно по заповед на горското в Сотовчо! Елате и вижте какво чудо е! Хората просто плачем от това своеволие.Аллах ще ги накаже.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK