Неврокопският митрополит Серафим хвърля кръста и освещава бойните знамена на Богоявление в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Община Гоце Делчев и Неврокопската света митрополия за поредна година са основните организатори на многолетната традиция в Гоце Делчев на големия християнски празник Богоявление - спускането на кръста в река Градска на 6 януари.

Освен ритуалното хвърляне на богоявленския кръст във водите на река Градска, с което се освещават всички водни извори, на този ден тържествено се освещават и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление - Гоце Делчев.

Церемонията ще бъде на площад "Македония", а самият ритуал ще извърши Неврокопският митрополит Серафим заедно със свещеници от епархията. 

Празничното богослужение на 6 януари - Йордановден, ще започне в 07.30 часа в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий". 

В 09.00 часа е началото на светата литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, а от 10:45 часа в храма ще бъде отслужен и празничен водосвет.

Литийното шествие, което всяка година тръгва от катедралния храм и преминава по централната улица "Търговска", за да достигне до реката, е с начален час 11:15.

Половин час по-късно владиката Серафим се очаква да хвърли в студените води на реката богоявленският кръст.

В Гоце Делчев на този ден от стотици години гражданството е запазило традицията да излиза и да наблюдава както процесията и спускането на кръста, така и да получи благословението на Неврокопския митрополит, който поръсва със светена вода всички за здраве.

21-годишният Николай Лефтеров бе миналогодишният късметлия, който извади светинята от ледените води на река Градска. Веднага след това младежът призна, че е сбъднал една своя голяма мечта, за която се е хвърлял за кръста на Богоявление в продължение на пет поредни години.

Девет млади смелчаци, сред които и няколко именяци Йордановци и Ивановци, се бориха миналата година за богоявленския кръст в гоцеделчевската река.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK