Нетаняху: Няма да има спиране на огъня, докато не бъдат освободени заложниците

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В момента има "хуманитарни паузи" във военните действия

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви категорично, че няма да склони на примирие с терористичната групировка "Хамас" преди тя да освободи заложниците. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари увери, че в момента има "хуманитарни паузи" във военните действия, но не и спиране на огъня.

"Няма да има спиране на огъня, докато не бъдат освободени заложниците", заяви Нетаняху, но не стана ясно, дали има предвид всички заложници в ръцете на "Хамас". Вчера Катар потвърди неофициално, че води преговори за освобождаването на дузина заложници, но в замяна Израел трябва да прекрати огъня за три дни. Сред заложниците, за чието освобождаване се преговаря, са шестима американци, поясни Франс прес.

Увеличава се броят на палестинците, бягащи от ожесточените боеве в ивицата Газа. Около 50 хиляди избягаха само във вчерашния ден от обсадените северни части на палестинския анклав, след като Израел отвори временен коридор за евакуация. Армията увери, че той ще остане отворен и днес.

Външните министри от Г-7 записаха в заключителната декларация от срещата си в Токио, че трайното решение на израелско-палестинския конфликт е създаването на две държави. Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната да бъде съставено единно и ръководено от палестинци правителство на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност. Това виждане задълбочава различията между САЩ и техния съюзник Израел по въпроса как трябва да изглежда бъдещето на палестинските територии, щом израелската операция срещу "Хамас" приключи.

Израел няма намерения да окупира Газа, нито да контролира областта за дълго, увери висш израелски служител след предупреждения от най-близките съюзници на Израел - Европейския съюз, Великобритания и САЩ. Блинкън допусна само преходен период:

"Ясно е, че Израел не може да окупира Газа. Това, което чух от израелските лидери, е, че те не възнамеряват да окупират наново Газа. Така че остава само въпросът дали е необходим преходен период и какви механизми могат да гарантират сигурността".

САЩ и Израел са единни в мнението си, че "Хамас" не може повече да управлява Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на ивицата израелските официални представители не са споменавали сформирането на независимо палестинско управление като надеждна опция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK