Недостиг на ученици и маломерни паралелки в община Гърмен през есента

снимка: infomreja.bg

Директорите на почти всички училища в най-големите села в община Гърмен са подали молби за дофинансиране от общинската хазна заради проблеми с покриване на нормативите за някои от паралелките за новата 2013-2014 учебна година.

Писмата са адресирани до администрацията в Гърмен и в тях се настоява да бъдат предвидени средства за дофинансиране с решение на местния парламент.

От Регионалния инспекторат в Благоевград изрично и по закон са уверили, че ще разрешат формиране на маломерни паралелки, само ако се гарантира страничен източник на пари.

Така в ОУ "Димитър Талев" в село Хвостяне се очертава недостиг на 34 ученици. Директорът Неджми Дъргутев обаче твърди, че миналата учебна година също са работили с маломерни паралелки, но са се побрали в делегирания бюджет на школото и не са допуснали дългове. Той се надява съветниците да гласуват  формирането на маломерни паралелки и тази година.

В училището в Хвостяне най-малко са децата във втори, трети и четвърти клас - по 11. Първолаците ще са 12, петокласниците 14, шестокласниците 13, а в VII и VIII клас паралелките ще са от по 15 ученици.

И в най-голямото училище на територията на община Гърмен - СОУ „Йордан Йовков" в село Рибново се очертават четири маломерни паралелки. Там маломерни паралелки ще има в в V б клас - 16 ученици, в VII б - 17, в VIII 6 - 14 и в X б - 14 средношколци.

В другото голямо училище в общината - в ОУ „Св. Климент Охридски" в село Дебрен, се очертават общо три маломерни паралелки. VI б клас  ще бъде през новата учебна година с 13 ученици и две паралелки в VII клас ще са с  по 15 ученици. Там недостигът за покриване на нормативите е общо 9 малчугани.

Седем ученици не достигат и в ОУ „Христо Ботев" в село Дъбница. Тази година  училището ще посрещне 29 първокласници, които ще бъдат разпределени в две маломерни паралелки.

В ОУ „Пейо Яворов" в село Огняново ще имат само две маломерни паралелки, в VI клас -17, и VIII клас -15 ученици. В ОУ „Христо Ботев" в сел Долно Дряново, поради недостиг на 8 деца, ще има маломерни паралелки в пети, шести и осми клас.
 

снимка: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK