Не се събира информация за случаите на постковид синдром у нас

Снимка: БГНЕС

Това става ясно от отговор на здравния министър Асена Сербезова към народен представител

В Националната ни здравна информационна система и Националната информационна система за борба с COVID-19 не се събира информация за брой случаи на постковид синдром. Това става ясно от отговор на здравния министър Асена Сербезова към народен представител, съобщава БГНЕС.

Пояснява се обаче, че в утвърдения пакет от здравни дейности, които се заплащат от НЗОК, са включени възможности за провеждане на различни по вид и обхват диагностични и лечебни дейности в извънболничната и болничната медицинска помощ за пациенти със симптоми и отклонения в здравословното състояния. Това включва и пациентите, развили различни по вид заболявания вследствие на прекаран коронавирус.

Като пример за хоспитализиране на пациенти с остатъчни здравни проблеми от прекаран COVID-19 Сербезова посочва клиничната пътека "Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID19".

Здравният министър посочва, че преценката за необходимите медицински интервенции, включително и за необходимостта от медико-диагностични изследвания и консултации със специалисти, се извършва от лекуващия лекар въз основа на обективните данни за индивидуалното здравословно състояние на конкретния пациент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK