"Не искаме да се срамуваме". Какво казват на света протестиращите в чужбина българи

Снимка: Деница Чанева

"Нямате представа какво е да гръмнат 200 човека, които викат "Оставка" или "Мафията вън!" в центъра на Виена"

"Нямате представа какво е да гръмнат 200 човека, които викат "Оставка" или "Мафията вън!" в центъра на Виена и след това да спрем на едно място и да пуснем химна или "Хубава си моя горо" и да видя пълни със сълзи очи, наистина енергията е много силна".

Така една от организаторките на протестното шествие във Виена Марина де Мео описа пред Свободна Европа чувството на събитието.

Българи в 23 града, в 12 държави и на три континента организираха паралелни събития на местата, в които живеят, за да изразят солидарността си със своите сънародници в България. Протестите в София с искане за оставката на кабинета "Борисов" 3 и главния прокурор Иван Гешев продължават вече 25 дни. Другото основно искане на българите зад граница, което добавят към исканията на протестиращите в България, е възможност за дистанционно и електронно гласуване.

"Нашата основна цел вчера (в неделя - б.р.) беше да покажем на сънародниците ни, които също са по улиците и по площадите, че не са сами, че хората в България не са избягали и не са абдикирали от тази държава. Напротив, нашата силна страна е да съобщим на света в каква кочина се е превърнала вече България", казва Марина в разговор по Viber. Гласът ѝ звучи ясно и отчетливо, а тонът ѝ е на човек, който е твърдо убеден в своите искания и на останалите хора, с които е в контакт. Хора, които нямат намерение да се отказват.

Де Мео споделя, че българите в чужбина не допускат вариант, в който правителството не подава оставка. "Ние сме много оптимистично настроени. Според нас вече много се клати столът на правителството и на Бойко Борисов, и не искаме да обсъждаме вариант, в който няма оставка. Мисля, че ще успеем".

Ако все пак до оставка не се стигне в близките седмица-две, ще има и следващи акции от страна на българите в чужбина. Те планират да отправят исканията си към европейските институции.

Българите във Виена са се погрижили и местните граждани да разберат за какво са техните протести. Повечето от плакатите им са двуезични - на български и немски, така че виенчани да знаят за какво са скандиранията. Шествието е преминало по най-емблематичните точки на Виена - музея Албертина, катедралата "Свети Стефан", както и катедралата Карлскирхе.

"Мина прекрасно благодарение на съдействието на полицията", казва Марина. Организаторите са подали писмо в полицията, след което са получили покана за среща, на която са получили разрешение да скандират, да имат микрофон и тонколони, "да съобщим гръмко на Виена какъв е нашият проблем", казва още Де Мео.

Както всички други българи в чужбина, и във Виена хората се организират през Фейсбук. Не се познават предварително. Влизат в контакт и със свои сънародници в другите държави, в които имаше протести в неделния ден. Марина подчертава, че в разговорите им не е ставало дума за партийни пристрастия и не са се отправяли подобни призиви. Ставаше дума да сме заедно и да се обединим в този призив "Не сте сами".

"Не искаме да се срамуваме"

"Искаме да покажем, че всички сме заедно и се подкрепяме, като съвпаденията в исканията си на 100%". С тези думи започна протестът на българската общност в Берлин. Росен Иванов разказа пред Свободна Европа, че българите и в германската столица са разяснявали на берлинчани с помощта на плакати на немски език и изказвания за случващото се в България и как това влияе на целия Европейски съюз.

Сънародниците ни в Берлин планират следващият протест да се проведе пред канцлерската служба в работно време - т.е. работното място на Ангела Меркел, така че повече германски политици да се запознаят с проблемите в България.

22-годишната Деница Чанева разказа пред Свободна Европа, че макар и малоброен протестът в Стокхолм подкрепя напълно исканията на сънародниците си в България. "Не искаме да се срамуваме, когато трябва да кажем откъде идваме. Не искаме България постоянно да е на първо място в най-лошите класации в Европа", споделя Деница и казва, че ще се борят, докато исканията им станат реалност.

Около 20 българи се събраха и в Пафос, Кипър, в подкрепа на протестите в България. Те поискаха оставките на правителството, главния прокурор и членовете на ВСС, които са гласували "за" избора на Гешев. Протестиращите призоваха българите да обединят усилията си за "една истинска и дълбока съдебна реформа".

И в Австралия българи се събраха на протести в Сидни и Мелбърн.

В Прага българите излязоха за четвърти пореден път тази неделя. В чешката столица те се събират под надслов #ОСТАВКАМУТРИ и #ЗАЕДНО. Алена Велчева разказа пред Свободна Европа, че изцяло подкрепят исканията на протестиращите в България и се надяват, че чрез тяхното участие ще успеят да извадят "от апатията и безсилието, всички онези българи, останали в България, доведени до отчаяние и загубили надежда".

В Кьолн българи се събраха за пети пореден път със знамена на Европейския съюз. Протестът под надслов „За повече Демокрация и против корупцията в България!“ беше организиран при стриктни мерки за сигурност.

Българите в Монреал бяха подготвили няколко инсталации, сред които нощно шкафче с банкноти, пистолет и снимка на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и торта "Сахар".

В слънчев Париж българите, които се бяха събрали с искане за оставката на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, скандираха "Подлеци" и "Мафията вън". Te настояват "за модернизация на гласуването чрез достоверен и неманипулируем начин". От Париж сънародниците ни искат "изкореняване на мафията от управлението". Те подчертават, че искат да живеят в демократична европейска държава и това да е България.

Демонстрации бяха организирани и в Обединеното кралство. Исканията на българите в Бирмингам освен оставките на правителството и главния прокурор са свързани с лустрация, реформи във ВСС и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Традиционно протести имаше и в Лондон и Екзитър. /Свободна Европа/

 

Снимка: Роси Михова

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK