Не фестивал, а магия: Благоевград стана столица на кукерите

Снимка: Infomreja.bg

Снимки и видео разказват за невероятното преживяване на Ивановден

Изключителен колоритен, емоционален и музикален бе кукерският фестивал в Благоевград.

Навръх Ивановден Благоевград се превърна в столица на маскарадните игри. 13 местни и една гостуваща група от квартал „Шарон“ в Петрич превърнаха 5 часа в миг.

Всички групи от кварталите в Благоевград и околните села показаха добра репетирана хореография, много тематични костюми, комични образи, традиционни маски.

Стотици бяха участниците от всяка една група, която имаше 15 минути, за да дефилира пред публиката и журито и да представи игра или сценка.

Както винаги най-много участници имаше от квартал „Грамада“ – над 250 души, както и от Трети квартал с водач Илия Дамянов.

Именно той се превърна в символ на благоевградския кукерски фестивал. С белите си двуметрови сурати, звъна на чанове и красивите кукерски кожи Трети квартал се утвърди като запазена за града марка. Кварталът всяка година излиза както на 25 декември, така и на  януари, за да изгони злото.

2024 започна за благоевградчани с много позитивни емоции и заради участието на множество деца, най-малките от които бяха едва 2-месечни бебета, прегънати от майките си, които пък играеха на хорото. Безспорно е участието на дамите – преоблечени и като кукери и мечки.

Тази година кметът на село Падеш – Александър Стоименов, поведе групата, а от село Логодаж се представиха с духов оркестър от град Сандански.

Гостите на фестивала от Петрич изправиха журито на крака с руслийския танц. Отново стотици момичета и момчета в синхрон изиграха хорото на типичните за Петричко русалии, за да покажат многообразието на традиции в Пиринско.

В групата на квартал „Грамада“ участие пък взеха хайдутите от Банско, а младите таланти – сестри Малчови, се отличаваха от хорото с грацията си.

И както всяка година видяхме моми и момци, малки и големи, мечки и мечкари, дяволи, умрели лисици и живи магарета, цигани, мъжка булка и младоженец, показване на обичаи по сгодяване, жени в кожи и мъже в женски дрехи.

Журито, което имаше нелеката задача да оцени всички групи, е в състав: Иван Милушев, художник и директор на ГХГ, доц. Димитрия Спасова, културолог, д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей. За всички деца, участници във фестивала са предвидени медали от Община Благоевград. А групите са с награди:

„За автентичност и придържане към традициите“ беше отличена групата от кв. „Струмско“, а , „За масовост“ тази от кв. Грамада“. Купа и грамота в категория „За иновации и най-добро пресъздаване на актуално събитие“ бе връчена на кукерите от с. Покровник. Наградата за артистичност отиде при групата от с. Българчево, а за най-атрактивни маски при с. Логодаж.

Групата от гр. Петрич беше отличена за най-добра хореография, отличието за най-автентично пресъздаване на обреден ритуал грабнаха кукерите от с. Изгрев.

Наградата за най-добра младоженческа двойка бе отредена на  кукерите от с. Еленово, за най-добра старческа група пък бе призната тази от с. Лешко.

Кукерите от Падеш бяха наградени за най-добра мечкарска група, а тези от с. Зелен дол за най-добра композиция.

Купи и медали в категория „За най-добро цялостно представяне“ получи групата от III квартал, за кукери с най-добри костюми бяха обявени тези от кв. „Плажа“, а за най-добра танцова група бяха избрани представителите на Предел махала.

И както водещият – Станислав Кимчев, каза: квартал „Струмско“ си е цял град, Петрич – отделна държава, в Благоевград зло няма, защото над 1000 участници в тазгодишните игри го изгониха!

ВИЖТЕ АЛБУМА ОТ ФЕСТИВАЛА, РАЗДЕЛЕН В ДВЕ ЧАСТИ: 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK