НЧ "Светлина - 1922" в Коняво отпразнува 100-годишен юбилей

Снимки: БСП, Кюстендил

На събитието присъства депутатът Бойко Клечков

Народният представител от БСП Бойко Клечков заедно с председателя на левицата в Кюстендил Йордан Тодоров уважиха 100- годишния юбилей и празника на читалище "Светлина - 1922" в кюстендилското село Коняво.На събитието присъстваха и народният представител от ИТН Снежанка Траянска и заместник - областният управител на Кюстендил Любомир Терзийски .

"Уважаеми читалищни членове, самодейци и съмишленици.Приемете нашите най-искрени поздравления по случай 100- годишния юбилей от създаването на НЧ "Светлина 1922".Общинският съвет на БСП - Кюстендил, изразява своето огромно уважение за приноса  ви в развитието и съхранението на българските традиции и обичаи, както и в обогатяване на духовния и културния живот на обществото. Днешният празник е признание за всички вас, които със своя всеотдаен труд и талант пазите българския дух и националната идентичност. Вашата работа е еталон за родолюбие, както и успехите ви в благородното читалищно дело", каза на празника народният представител от социалистическата партия Бойко Клечков.

Идеята за създаване на читалище в с. Коняво възниква непосредствено преди Първата световна война-1918 г., но си остава като идея, защото започва войната. Тя се подхваща наново от прогресивните учители Димитър Стоянов, Петър Тошев и Станимир Антонов.  Едва на 12 февруари 1922 г., под светлината на газена лампа в една училищна стая се провежда първото учредително събрание на читалището, на което се приема устав за неговата дейност. Възниква спор какво име да се избере. И Петър Тошев предлага името му да бъде “Светлина” /да осветява пътя на хората напред към бъдещето, към прогреса/. Това предложение се приема от всички присъстващи на събранието и Петър Тошев става кръстник на читалището. За председател събранието избира Иван Ризов, а за библиотекар- Никола Цветков. Първите стъпки на читалището са към създаване на библиотека и  сформиране на любителска театрална трупа.

Към читалището през годините е имало, освен театрална трупа, и женски народен хор, танцов състав, фотокръжок, кръжок “Млади приятели на книгата”, музейна етнографска сбирка/ направена от дарения на местното население/, група за народни обичаи, кръжок по народно творчество и др., част от които продължават да функционират и сега.

Празникът по повод стогодишния юбилей на читалище "Светлина -1922" продължи с празнична програма, в която се включиха най-даровитите изпълнители на народни песни и танци, а десетки читалищни членове получиха юбилейни грамоти за своята творческа дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK