Насърчават съвместни програми между български и френски университети

Снимка: МОН

В момента има интерес от френски университети за съвместни програми по политология, инженерни науки, архитектура и др.

Съвместните програми между български и френски университети и участието на български и френски висши училища в мрежата на европейските университети трябва да бъдат насърчавани. Тази убеденост изразиха министърът на образованието и науката прф. Галин Цоков и Н. Пр. Жоел Мейер – извънреден и пълномощен посланик на Франция, съобщават от образователното министерство.

Те проведоха среща в МОН, в която участваха също зам.-министър проф. Генка Петрова, директорите на дирекции „Висше образование“ и „Международно сътрудничество“ – Галина Дреновска и Веселина Ганева, Пиер Колио – директор на Френския институт в София и съветник по културните въпроси, Арно Боберо – аташе за университетското и научно сътрудничество.

По време на разговора стана ясно, че в момента има интерес от френски университети за съвместни програми по политология, инженерни науки, архитектура и строително инженерство. Сътрудничеството в средното образование също бе сред важните акценти в разговора. Френският език е един от най-желаните сред българските ученици, каза проф. Цоков. Той подчерта, че за нашата държава би било полезно запознаването с моделите за преподаване на език и прилагането на компетентностния подход във Франция. Посланик Мейер сподели, че е впечатлен от качеството и желанието на преподавателите в България. Той счита, че сътрудничеството трябва да се задълбочи и да се направи по-структурирано.

На срещата бе засегната и темата за професионалното образование. Стана ясно, че френски компании проявяват интерес към този тип обучение в България и това е област, в която двете държави могат да активно да си взаимодействат. В момента подготвяме промени в професионалното образование и обучение и искаме да засилим както дуалното обучение, така и модернизирането на професионалните квалификации и професии, подчерта проф. Цоков.

В сферата на науката бе отчетена успешната работа на съвместните колективи от български и френски учени по програма „Хоризонт Европа“. Представителите на двете страни се договориха да се търсят възможности за облекчаване на процедурата по кандидатстване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK