Насред руините в Мосул папата се помоли за жертвите на войната срещу ДАЕШ

Източник: ЕРА/БГНЕС

Посещението на папата протича при много строги мерки за сигурност

Папа Франциск се помоли за жертвите на войната срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава) насред руините, оставени от ислямистите във втория по големина иракски град Мосул, информира "Франс прес".

Мястото не е избрано случайно. Мосул беше "столица" на "халифата", обявен от джихадистите в обширни части от Ирак и Сирия.

Посещението на папата в Мосул протича при много строги мерки за сигурност.

"Трагичното намаляване на броя на последователите на Христос тук и в Близкия изток е невъобразима щета, не само за самите последователите и техните общности, но и за самото общество, което те остават зад себе си", изтъкна папата.

Християнската общност в Ирак е една от най-старите в света, но е също и общност, белязана от най-голямо заминаване в изгнание.

В Мосул католическите власти не успяха да намерят църква, чието състояние да позволява папата да бъде посрещнат вътре. Общо 14 църкви в провинция Ниневия, където се намира Мосул, бяха разрушени от ислямистите. Седем от тях датираха от V, VI и VII век.

Затова властите издигнаха импровизирана сцена насред руините на четири църкви, принадлежащи на различни християнски общности, сред които и църквата "Ал Тахира", която е построена преди повече от 1000 години.

Именно от тази сцена папата говори и се помоли пред малка аудитория, която го приветства топло, скандирайки "Да живее папата". Предстои Франциск да отиде в град Каракош и в Ербил в Иракски Кюрдистан. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d