Наскоро проходил ездач обра овациите на Тодоровден в село Брежани

снимки: Община Симитли

19 коне и техните стопани взеха участие в традиционните конни надбягвания, организирани от община Симитли за поредна година. В надбягванията най-бърз бе 21-годишният Петър Траянов с неговата Лиза.

След него останаха Мариан Стойнев с кафяво-бялата красавица - Норбек, и Петър Димитров с Тодора, която се представи подобаващо навръх нейния празник.

Стотици жители на общината и тази година не пропуснаха зрелището в местността „Беглико”, между Крупник и Черниче. На празника присъстваха общинският кмет Апостол Апостолов и кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче.

В състезанието по теглене на товар в лека категория Асен Узунски и неговият кон бяха първи, като за 19 секунди преминаха 60 метра. Втори остана Стоян Попов за 28 секунди, а трети Илиян Заеков за 36 секунди.

Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория. В тежката категория конят на Божидар от Полето  грабна приза за теглене на товар, като за 24 секунди премина трасето от 60 метра. След него се наредиха Асен Узунски и Любен Илиев.

Спас Георгиев и неговият кон получиха утешителна награда, защото конят бе толкова голям, че не можа да се закачи на каруцата. Над 700 килограма фураж и жито получиха конете в тази категория като награда.

Преди състезанията отец Величко отслужи светата литургия, благослови стопаните на чифтокопитните, захрани животните.
Кушиите на Тодоровден се превръщат в празник не само за стопаните, но и за жителите на близките села. И тази година за тържествата на поляните не липсваше музика и скара-бира.

Десетки жители на симитлийска община се стекоха в Брежани, за да наблюдават конското препускане из Пирин на Тодоровден. Кметът Благой Стефанов бе организирал прекрасен празник в местността "Св. Тодор" край селото.

Наскоро проходил ездач бе атракцията на кушиите в селото, който обра овациите на участници и зрители.

Изключително шоу сътвориха ездачите, които бяха направили специален маршрут през планината и преминаха през малки пътечки.10-тина бяха участниците в тазгодишните състезания. Пръв финала прекоси Крум Ташев с неговия кон, на второ място се нареди Димитър Борисов, а трети остана Иван Иванов.

Победителите получиха парична награда, а всички участници по един чувал фураж. Веселбата не липсваше, дълги отрупани трапези, казани боб и много музика и веселба съпътстваха състезанията.

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

falko02:55 - 01.03.2015
Браво на брежани за съхраняването на народните традиции и за най-младите им участници!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK