Народният представител Елхан Кълков откри областния кръг на конкурса „Букет" в Брезница

Снимки: Личен архив

Гоцеделчевското село Брезница днес е център на областния гръг на конкурсите "Букет", които се провеждат в цялата страна под патронажа на почетния председател на ДПС, Ахмед Доган. 

Третото издание на надпреварата в гоцеделчевското село Брезница бе открито от народния представител Елхан Кълков, който поздрави всички участници и гости, като припомни невероятното мото на фолклорните конкурси „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”.

„Толерантността е проявление на свободата и с нея се измерва степента на цивилизованост на едно общество. Тя е пътуване към себе си и заедно с това – към другите до нас. Именно конкурсите „Букет” са такова пътуване", заяви от трибуната в Брезница пред уникалната и пъстра палитра от красиви носии, шевици и невероятни самодейци от цялата област депутатът Елхан Кълков.  

Третото издание на Националния конкурс за любителско творчество „Букет" 2017/2018 в Брезница почетоха още областният председател на ДПС, Ведат Хюсеин, общински лидери, кметове и общински съветници от област Благоевград, както и много гости и местни жители, които през целия ден се любуваха на  прекрасните изпълнения на самодейците участници в конкурса. 

„Конкурсите „Букет“ имат за цел да повишат интереса на младите хора към изкуството и традициите на етносите в България. Те създават среда за изява и развитие на таланти и имат състезателен характер, като се придържат към принципа на зачитане и уважение към другите култури“.

„Букет“ се провежда в три кръга – общински, областен и национален. И в пет категории – музикално и танцово изкуство, художествено слово – театър, изобразително изкуство и литература. Класиралите се на първи места участници в общинските кръгове се включват в надпреварата на областния кръг. А първенците от този кръг се състезават на националния, който се провежда в София.

Участници в днешния конкурс бяха домакинине от Брезница, които представиха община Гоце Делчев, самодейци от селата Плетена, Кочан и Слащен от община Сатовча, Дебрен, Дъбница, Рибново и други от община Гърмен. Общините Белица и Якоруда бяха представени от самодейци и индивидуални изпълнители от селата Юруково и Горно Краище. 

Журито на  областното издание на конкурса „Букет“ бе в състав: доц. Георги Гаров – ръководител на Катедра „Хореография" в ЮЗУ „Неофит Рилски", проф. Николай Цветков - преподавател в същата катедра, и д-р Петьо Кръстев - диригент на Ансамбъл "Пирин". 

Именно те ще имат тежката и последна дума в качеството им на професионалисти за излъчването на първенците от проведения днес конкурс в гоцеделчевското село Брезница.

Победителите от областния кръг ще мерят сили в националния кръг, който ще бъде през април 2018 г. в София. Тогава ще бъде проведен заключителен концерт и ще бъдат наградени класираните на призовите места. 

 

Депутатът Елхан Кълков с невероятните самодейци от родното му село Плетена - претенденти за първото място

КОМЕНТАРИ

До ехо08:51 - 16.09.2017
Каква публика, те ги прониха повечето да мият пелени и бършат г...ве на възрастни в чужбина.В България останаха двама трима гъзолизци уредени на държавна работа на която даже не присъстват.
До ехо08:51 - 16.09.2017
Каква публика, те ги прониха повечето да мият пелени и бършат г...ве на възрастни в чужбина.В България останаха двама трима гъзолизци уредени на държавна работа на която даже не присъстват.
Ss08:46 - 16.09.2017
Личния дупетат на Мименката....жив и здрав да е..белоглавия тарикат на дребно също.Хората също потънали в 27 годишно забвение...
ехо16:43 - 11.09.2017
Ееехооооооооооооооо къде ви е публиката

FACEBOOK