Наркотрафикантите от Гоце Делчев на топло общо 30 г.

снимки: infomreja.bg, архив

Общо 30 години ще лежат зад решетките петима мъже от Гоце Делчев за трафик на 1,1 кг кокаин от Доминиканската република. Те бяха арестувани през февруари миналата година в района на ГКПП-Кулата.

Тогава полицаите спипаха неврокопчанина Марин Костов, който пренесъл в стомаха си първокачестваната дрога под формата на 90 капсули, всяка с тегло 12,5 грама. След операция медици от болницата в Петрич извадиха погълнатите от него капсули кокаин. Дрогата бе оценена на 95 000 лв.

По-късно стана ясно, че той е част от организирана група за трафик на дрога от Доминиканската република към България. Оказа се, че Димитър Диамандиев е мозъкът на контрабандния канал, той е бил посредник като е подсигурил преводачи и закрила на граничния пункт на Кулата на Костов. Той бе посочен за един от организаторите на незаконна хазатна дейност в Гоце Делчев и бе задържан преди две години при мащабната операция с кодовото име "Тотаджиите".

10 години затвор е присъдата за Марин Костов, който е извършителят на дея­нието, 7 години ще лежи зад решетките Евгени Вълков. По 4 години ще лежат Дими­тър Диамандиев и Костадин Димитров-Салама. Освен това двамата са осъде­ни и на по 25 000 лв. глоба. 5 години затвор е присъдата за Георги Тънгалов.

Според обвинението престъплението е замислено от Димитър Диамандиев и Костадин Димитров, които възложили на Евгени Вълков да намери "муле" за трафик на капсули с кокаин.

В края на 2011 г. той се свързал с Марин Костов, на когото предложил 10 000 евро да пренесе кокаина в тялото си и той се съгласил, тъй като имал материални затруднения. В комбината била включена и бившата жена на Евгени - Силвия Велкова, която била използвана като преводач. Георги Тънгалов от град Гоце Делчев бил уговорен да извърши таксиметро­вия превоз до летище София.

На 6 февруари миналата година Евгени Въл­ков отвел Марин в дома си и там му нарязал на парчета от 5 см кренвирши и го накарал да ги глътне. Обяснил му, че това ще бъде големината на кокаиновите капсули, които щял да получи в Доминикана. Обещал му и бонус, ако успее да погълне над 120 бройки.

На другия ден Марин Костов и таксиметровият шофьор Геор­ги Тънгалов тръгнали с такси­то към София и се обадили на Силвия Велкова. С друго так­си към летището се отправили Марин, Георги и Силвия, които получили билети за Франкфурт. Марин обаче не бил допуснат да лети, тъй ка­то имал забрана за напуска­не на страната.

Той веднага се върнал в Гоце Делчев и на дру­гия ден успял да стигне с кола до летището в Солун, откъде­то отлетял за Германия и за­минал за хотела, където го ча­кали другите двама. Евгени им дал мобилен телефон за връз­ка и се прибрал обратно в България, а Марин и Силвия отлетели за Доминикана. На летището ги чакал афроамериканец с табела с техните имена, който ги завел в хотел "Хилтън" в Санто Доминго.

През следващите няколко дни те не напускали хотела, но държали връзка по мобил­ния телефон с непознат бъл­гарин. Информация получава по електронната поща от ли­це на име "Силви Вартан". На 15 февруари Марин получил портокалов сок с 90 капсули, които изгълтал в банята на тоалетната, като заличил сле­дите от наркотика с лимон.

На 16-и февруари отпътували за Германия и след като преми­нали нормално проверката на летището, се качили на само­лета за Солун. Там ги чакал Евгени Вълков, който ги качил в колата си и потеглили за ГКПП - Илинден. По пътя оба­че се обадили Диамандиев и Димитров, които го предупре­дили, че трябва да сменят маршрута и да преминат през ГКПП - Кулата за по-сигурно.

Уговорили се да се чакат в ра­йона на Като Неврокопи и при срещата Силвия се прехвър­лила в колата на Диамандиев и Димитров. Те я накарали да предаде телефона със СИМ картата, която счупили. Двата автомобила потег­лили за ГКПП - Кулата, където вече ги чакала групата на РЗБОП - Благоевград след ин­формация от партньорски служби, че Марин и Силвия са селектирани като участници в наркоканал.

При ареста Диа­мандиев успял да подшушне на Силвия да каже, че не ги познава и че се е качила при тях на автостоп. При разпита Марин Костов признал, че в стомаха си има 90 капсули и веднага бил от­веден в МБАЛ - Петрич, за да ги изходи. Помощни средства за разхлабване не са му да­дени, тъй като го грозяла си­гурна смърт, ако само една от капсулите се разкъса.

Впоследствие Силвия Вел­кова става основен свидетел, а петимата мъже от град Гоце Делчев са обвинени за кон­трабанда на кокаин в особе­но големи размери - близо 100 000 лв., като всеки от Тях е изпълнявал различни роли. Основният извършител е "му­лето" Марин Костов, а оста­налите са уличени като пома­гачи и подбудители.

Преди финала на съдебно­то разследване вчера стана ясно, че софиянец, по прякор Заека, е контактувал с бълга­рите, докато са били в Доми­никана. Той обаче така и не е издирен от разследващите, както не е открит и IP адресът в Благоевград, от който е съз­дадена електронната поща за контакт с името на певицата Силви Вартан. В защитните пледоарии вчера участваха 7 адвокати.

 

снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

ТЯ14:59 - 20.12.2013
Ничего нового под солнцем. бедный дурак как всегда получает на полную катушку, богатые подонки отделались легким испугом.Мулу --10 лет, заказчикам и наркотрафикантам-- по 4 года.Стоит ли удивляться.Тюрьмы полны бедняками, это ж целое чудо что Димитров и Диамандиев вообще получили какой-то срок.Но я уже писала когда-то , что за зло есть расплата.В кафе брата этого Димитрова когда-то унизили меня ,отказались сервировать мне чашку кофе, мне простой, обыкновенной женщине, Димитров сидел и смотрел, как кельнерка игнорирует меня и не сказал ни слова, я написала тогда в нете , что расплата ему будет за зло и жестокость его, э, срок получил его братик, но и на том спасибо Господу.
ФИЛЬО СЛЪНЧО12:00 - 18.12.2013
АИДЕ ЖЕНИ ЩЕ СТАВАТЕ ТАМ ОТВОРЕНИ НЕЩАСНИЦИ
КАЛЦУНЯ15:12 - 17.12.2013
муха ха ха хааааааааааа
КАЛЦУНЯ15:11 - 17.12.2013
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ АИДЕ СМЕШНИЦИ ТОВА ВИЕ МАЛКО НО ПАК Е НЕЩО

FACEBOOK