Напрегната обстановка в Симитли през изборния ден

Снимка: Infomreja.bg

Най-висока активност – в Банско, следвано от Струмяни

Напрегната обстановка в Симитли през изборния ден. Най-висока активност – в Банско, следвано от Струмяни.

Данните в Общинските избирателни комисии за избирателната активност към 11 ч. сочат, че Банско води в активността на избирателите. В общината са гласували 26,16%. В ОИК-Банско има един сигнал за изборно нарушение, подаден срещу кандидат за кмет – Зорница Немцева. Жалбата е разгледана и оставена без уважение.

В община Белица са гласували 20,18%, а в Кресна – 24,4%. В община Петрич активността е 15,32%. В община Струмяни и Якоруда съответно процентите са – 25,25% и 17,07%.

В тези общини не са регистрирани сигнали за нарушения.

В община Сандански активността е 22,37%. Има подаден сигнал от ВМРО:

Твърди се в жалбата, че жител на град Сандански имащ право на глас -  го е упражнил в секция № 4 (гимназия „Яне Сандански“) на бул. „Свобода“ №14 около 08:00 часа. По време на гласуването са му предоставени 2 броя бюлетини, едната от които за избор на общински съветници, която е била предварително попълнена като е маркиран № 7 за ПП Герб и № 103 за преференция. Констатирайки тази нередност същият е уведомил членовете на комисията, които не дали логично обяснение защо се предоставя предварително попълнена бюлетина.

Членове на ОИК Сандански извършиха незабавна проверка на СИК №014000004 , при която  са снети устни обяснения от председателя Иван Попов и определения член за подаване на бюлетините за гласуване от СИК – Красимира Христова, които заявиха че около 08.00ч. сутринта по погрешка на гласоподавател са предадени 1 бюлетина за кмета на община и 2 бюлетини за общински съветници. Лицето е гласувало като е попълнило и двете бюлетини за общински съветници, пуснал е в избирателната урна само 1 от тях, а другата е оставена пред члена на СИК Красимира Христова. В този момент влиза следващ гласоподавател , жена на около 40години, на която подават върнатата от предишния гласоподавател бюлетина за общински съветници. Последната, отваряйки бюлетината констатира, че е предварително попълнена с №7 за ПП“ГЕРБ“ и 103 за преференция . Тази бюлетина от член на СИК е унищожена и отделена , а на гласоподавателката е дадена друга непопълнена бюлетина.

След като разгледа постъпилата жалба, ОИК Сандански намира същата за допустима и основателна. 

Подаден е още един сигнал: Твърди се в жалбата, че в деня за размисъл, кандидатът за общински съветник от листата на ПП „Партия на Зелените“, Зоя Гурдалиева, с № 26 и преференция 110, в своя Фейсбук профил е качила попълнени образци на бюлетини с кандидат за кмет и за кандидат за общински съветници. 

Жалбата е определена като недопустима.

В община Разлог активността е 19,86%. Има подаден сигнал в ОИК от кандидат за кмет – Венцислав Гърменов, който е сметнат за неоснователен след заседание на ОИК.

В Гоцеделчевски район изборите протичат спокойно.

Най-много са сигналите, подавани в ОИК-Симитли. Там активността е 21% към 11 ч.

„Постоянно „валят“ сигнали за всякакви изборни нарушения“, каза за ИНФОМРЕЖА председателят Величка Ушатова.

Преди дни ОИК в Симитли се произнесе по сигнал за нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс.

В ОИК Симитли на 27.10. е получен сигнал от Добромир Евгениев Айков – кандидат за общински съветник на ПП „Възраждане“. В сигнала Добромир Евгениев Айков излага данни за изнудване осъществено от лицата Николай Стоименов от Симитли и Славчо Горгулеев, които са искали да продаде всичките си места в СИК срещу сумата от 30 000 лв. Същият е отказал да ги продаде, поради което е бил обиждан от същите лица.

Същият ден около 21 часа същият е помолен от негов приятел да лепи плакати на сестра му, но само е управлявал колата, а неговият приятел е лепял. В близост до общинския пазар е бил заграден от 3 автомобила. Като в сигнала се твърди, че е заснеман без разрешение, че са му отнети ключовете на МПС и са му нанесени удари с ръце по лицето. Отправяни са му заплахи. Обадил се е на телефон 112. От 2 дена е заплашван от  Николай Стоименов  и Славчо Горгулеев, от 112 е уведомен, че пътува патрулката. На място са пристигнали полицаи, които са снели обяснения. На 27.10. е видял в социалната мрежа във Фейсбук на стената на профила на Павел Стоименов публикувани лъжи по негов адрес, Костадин Костадинов – председателят на партията и Цвета Рангелова.

ОИК в Симитли оставя без уважение сигналът и го изпраща до Районната прокуратура в Благоевград.

Всичко за изборния ден следете на страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK