Наплив от желаещи да дарят кръв на родилката от Сливен

Снимка: Infomreja.bg

Мадата жена беше транспортирана през авиобаза "Безмер" с военен самолет "Спартан" до София

Над 50 души само до днес на обяд са дарили кръв за родилката, която бе транспортирана със самолет "Спартан" до София. Толкова са даряващите за седмица при обикновени обстоятелства. Това каза за БТА д-р Рая Ралева, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен.

Близо 10 литра кръв и отделно биологични продукти са били прелети на родилката, каза д-р Юлия Бянкова, началник на Отделението по реанимация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Трийсетгодишната жена е постъпила по спешност в Отделението по акушерство и гинекология в областната болница в Сливен на 13 април, в 6:30 часа, за раждане с цезарово сечение при високорискова бременност, каза д-р Бянкова. Тя е била в хеморагичен шок, с много нисък хемоглобин, обилно кървене, без сърдечни тонове при плода. Имало е данни за отлепена плацента и мъртъв плод при направената ехография.

Тежки нарушения в кръвосъсирването са наложили кръвопреливане. След като е приключило секциото, в 8:30 часа пациентката е преведена в Отделението по реанимация на МБАЛ. Наложила се е втора операция - хистеректомия, отстраняване на матката. На базата на голямата кръвозагуба и нарушения на кръвосъсирването, жената е имала нужда от преливане на много кръв, плазма, тромбоцитен концентрат. Кръвозагубата води и до полиорганна недостатъчност, посочи д-р Бянкова.

Жената е имала в миналото бременност, завършила с отлепване на плацентата. При бременност през миналата година има живородено дете.

Мадата жена беше транспортирана през авиобаза "Безмер" с военен самолет "Спартан" до София, където беше хоспитализирана в реанимацията на Аджибадем сити клиник УМБАЛ Токуда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK