Нападната от мечка жена осъди държавата на 50 000 лева

снимка: jivotni.net, архив

Смолянският окръжен съд осъди Министерството на околната среда и водите да заплати обезщетение в размер на 50 000 лв. на нападнатата от мечка 66-годишна Галя Димитрова от село Малка Арда на 14 юли м.г. Магистратите са уважили и иска за имуществени вреди на пострадалата жена в размер на 209.52 лв., предаде "Фокус".

Галина Димитрова бе нападната от мечка в местност край родното й село, докато със сестра й били за гъби. Животното ударило Галина с лапа по тила и я повалило на земята. След което продължило да я удря в областта на главата и цялото тяло. Като по чудо оцелялата жена получила множество сериозни и животозастрашаващи наранявания, установени в назначената по делото медицинска експертиза – контузия на главата, сътресение на мозъка, счупване на черепа, отлепване на окосмената част на главата, рани по цялото тяло, някои от които с 10-сантиметрова дълбочина от ноктите на мечката.

Пред магистратите психиатър посочи, че преживяното от жената е тежко стресогенно събитие, довело до постоянно безпокойство, тревожност и страх, разстроен сън, потиснатост, раздразнимост, които тя, въпреки активното лечение, продължава и ще продължава да изпитва.

Според съда, кафявата мечка, която е диво животно, обявено за защитен вид, е държавна собственост и спрямо това животно упражняването на държавните функциите по управлението и контрола са възложени на Министерството на околната среда и водите. Затова съдът счита, че отговорността на МОСВ следва да се ангажира, на основание Закона за задълженията и договорите. Решението на окръжния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Пловдивски апелативен съд.

В края на месец април Окръжният съд в Смолян осъди МОСВ да заплати 130 000 лв. на роднините на 65-годишния Никола Шиков от село Кутела, който бе нападнат и убит от мечка през месец май м.г. Сред мотивите на съда са, че броят на мечките в района е много голям, а контролът от страна на компетентните органи - занижен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK