Найденов разпореди проверки в лесничействата в Гоце Делчев и Гърмен

снимка: infomreja.bg, архив

Комплексни проверки от  Министерството на горите  стартират   в  пиринско ,  прокуратурата проверява сигналите на  собствениците на дърводобивни фирми и  гатери  Веселин Камбуров ,  Осман  Османов ,” Калинката „ , Русите гллави от  Долен и др

Министърът на земеделието Мирослав Найденов разпореди комплексни проверки в държвните лесничейства в Гоце Делчев и Гърмен, научи ИНФОМРЕЖА.

Успоредно с инспекцията от ведомството на министър Найденов полицията и прокуратурата работят по жалбите на собственици на дърводобивни фирми в Гоцеделчевско срещу шефа на Регионалната дирекция по горите в Благоевград Иван Гергов, който упражнява контрола върху добива и износа на дървесина в областта.

Наредено е да бъдат извършени и щателни проверки по жалбите на протестиращите преди седмица собственици на дърводобивни фирми – Ани Желязкова и Кръстю Веселинков, които обвиниха горски началници, че работят само с фирми, с които комисионът им е осигурен.

Така до дни се очаква целият горски бизнес в Неврокопско да бъде щателно проверен от експерти и ревизьори от земеделското министерство, както и от прокуратурата и полицията след подадените сигнали за корупционни схеми в бранша.

Спокойствието на дърводобивните фирми и на директорите на горските стопанства бе нарушено, след като хората възроптаха срещу недостига на дърва за огрев и  прекомерния износ на суровината за южната ни съседка Гърция, където печалбите са двойни и дори тройни.

За немалко фирми печеленето на поръчки от няколко години е мисия невъзможна заради променените условия по търговете, пригодени да отговарят на тях само фирми, приближени до горските директори.  

За да се стигне до истината, всички сигнали за рекет и корупция ще бъдат проверени, ще бъдат ревизирани договори и проведени търгове за добив на дървесина, както и условията, при които са провеждани процедурите, защото сме сигурни, че нарушения има както в управлението на Югозападното държавно предприятие, така и при горските подразделения и дърводобивните фирми, коментираха днес експерти от земеделското министерство.

След жалбата на собственика на гоцеделчевската фирма „Върбица лес“ Веселин Камбуров, който обяви, че е дал на горския шеф Иван Гергов 27 000 лева под негов натиск, последваха и други оплаквания от дърводобивни фирми.

Дни преди това пък малки фирми се жалваха пред Гергов, че няма равнопоставеност при търгове и поръчки, които се печелят от едни и същи фирми с протекциите на горските началници.

Горски служители, пожелали анонимност, съобщиха пред ИНФОМРЕЖА, че в основата на ожесточената битка, която разтърси горския сектор в Югозапада, бил подчиненият на Гергов - Абдула Кичуков – началник на подвижната горска охрана в Гоцеделчевско, както и решението на директора на РДГ да го уволни, след като го хванал да пробутва стари превозни билети на дърводобивни фирми, недолюбвани от горските началници в Гоцеделчевско.

Абдула Кичуков е от гърменското село Ореше. Запознати твърдят, че в момента той спасявал уволнението си с болнични и се надявал отстраняването на Гергов да стане възможно по-скоро, за да си запази поста.

От с. Ореше напомниха, че преди назначението му за началник на подвижната горска охрана Кичуков бил кмет на селото от листата на ДПС, както и член на партията на Ахмед Доган.

Имал и действаща дърводобивна фирма ЕТ „Фатме Кичукова“, брат му Тефик Кичуков бил началник на дърводобива в община Гърмен, а баща им горски служител.

Жалващите се от Иван Гергов и тези на противоположната страна на конфликта в горския сектор хората от Гоцеделчевско опприличават на скандала в Българската православна църква и се надяват заплетеното кълбо час по-скоро да бъде разплетено и виновниците да бъдат наказани.

 

КОМЕНТАРИ

местен22:35 - 15.11.2012
Абе какви проверки ще праща министъра, щом и той в Благоевград се снима с Джината за раздаването на дърва - та него го знаят и в македонските затвори ...
анонимен20:09 - 15.11.2012
Попитайте г-н Поюков как в Крибул бяха дадени широколистни дърва за огрев само на така наречените ГЕРБ-ри.Той не знае ли, че идват отново избори? А дали знае, че същите тези ГЕРБ-ери продадоха и продължават да продават Крибулската гора.До кога господа от ГЕРБ ще продължи това? Ще бъдете изметени и никога няма да се върнете.
ЧИПИ17:02 - 15.11.2012
МНОГО, МНОГО СЕ ОЯДОХА ТИЯ ДИРЕКТОРИ - ОНЯ ШКЕМБЬО ШЕНИС ШЕНГОВ В ГЪРМЕН Е ПРЕВЪРНАЛ ГОРСКОТО В СВОЯ СОБСТВЕНА ФИРМА ВСЕ ЕДНО МУ Е БАЩИНИЯ. САМО ЛАПА И КРАДЕ. СКОРО ЩЕ СЕ ПРЪСНЕ. МИНА ПРЕЗ ВСИЧКИ ПАРТИИ ТАЯ ПОЛИТИЧЕСКА ГЮВЕНДИЯ САМО И САМО ДА ВЛАСТВА И ДА БОГАТЕЕ. ГЮРАТА И ТОЙ Е СТАНАЛ 300 КИЛА И САМО ЗОЛУМИ И КРАЖБИ. АКО НАЙДЕНОВ НЕ СИ ИЗЧИСТИ КЪЩИЧКАТА КАТО ВОДАЧ НА ЛИСТАТА В БЛАГОЕВГРАДСКО ЩЕ ПОЛУЧИ ШАМАР НА ИЗБОРИТЕ В ТЕЗИ ДВЕ ОБЩИНИ. ХОРАТА СА ОТВРАТЕНИ.
ss15:26 - 15.11.2012
Ще се опомнят ???? Какви промерки ще прави този министър? Та нали и той участва в схемите на рекетиране на дървения бизнес и обикновените хорица в района? Опомнете се!!!!

FACEBOOK

//