Най-разпространените митове за храни

Снимка: Infomreja.bg

Време е да ви покажем най-разпространените митове за храните

Вярвате ли в митове? Въпреки че има толкова много информация за различните групи храни и диети, има и много дезинформация там. Вероятно сте чували по едно или друго време, че мазнините, захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното, че са много полезни.

Време е да ви покажем най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват

1. Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на предубедените изследвания хората вярват в голяма лъжа за повече от 50 години. Учените и медиите популяризират идеята, че наситените мазнини са нездравословни и могат да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Това е така, само ако ги съчетавате с много въглехидрати.

2. Multigrain не означава пълнозърнесто

Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.Въпреки това, многозърнестият произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Независимо от това, продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и напълнен с добавки и консерванти.

3. Въглехидратите образуват мазнини

Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини за поддържане на оптимално здраве. Вярно е, че ако тялото ви не използва въглехидратите като енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.

 4. Захарта е лоша

Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни. Според Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.

5. Яйцата са здравословни

Яйцата изглеждат безобидни и от десетилетия те са неразделни хранителни продукти на нашите маси. Това е така, ако ги консумирате с мярка. Яйчните диети са опасни.

6. Микровълните правят храната ви радиоактивна

Много хора са бойкотирали микровълновата от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е просто още един мит. Йонизиращо лъчение от инструменти като рентгенови апарати, както и ултравиолетовата светлина на слънцето, може да бъде вредно. Микровълните обаче не използват йонизиращо лъчение. Вълните, използвани в микровълните, не могат да разрушат молекулите. Те могат само да накарат молекулите да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.

8. Киноа е високопротеиново зърно

Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че макар в киноа да има някакъв протеин, вероятно не бива да си казвате, че това е "високопротеинова" храна.              
 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK