Най-полезните ферментирали храни

Снимка: Gotvach.bg

Консумирайте богати на пробиотици храни за здравето на червата. Добрите бактерии могат да подобрят храносмилането, да повишат имунитета, да насърчат здравословно тегло и още куп ползи за вашето здраве. Изследванията очертават колко важни са тези мощни микроби, които подпомагат процеса на ферментацияа за здравето ни. Ферментиралите храни, като кисело мляко и зеле, са богати на пробиотици.

Добрите бактерии растат по време на ферментационния процес:

  • Кисело зеле - кой не обича тази вкусна зимна салата. Кисолото зеле е и в основата на много български ястия. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри. Видовете, продавани в хладилни секции, ще имат повече пробиотици, отколкото рафтоустойчивите консервирани буркани
  • Кимчи - това е традиционно корейско ястия, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.
  • Кефир - ферментирала млечна напитка - вкусът й е като кисело мляко - кефирът е пълен с калций и пробиотици. Точно като киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата, така че може да е по-лесно да се смила за хора с лактозна непоносимост. кефирът е вкусен в сладкишите или сам по себе си.
  • Темпе - произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник на пробиотици - и защото съдържа всички основни аминокиселини, той е пълен източник на вегетариански протеин.
  • Кисело мляко - киселото мляко се получава чрез ферментация на мляко. Пробиотиците в киселото мляко помагат за усвояването на лактозата, така че ако имате непоносимост към лактоза, може да се насладите на кисело мляко. Освен това много компании вече правят опции за млечни продукти и вегетарианско кисело мляко, които съдържат пробиотици.     

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK