Най-ожесточените боеве сега се водят в Запорожка област, заяви Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са преодолели противотанкови траншеи и гъсто минирани участъци от фронтовата линия

Най-ожесточените боеве в рамките на войната в Украйна се водят сега в Запорожка област, заяви вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес.

Шойгу каза, че Украйна е задействала стратегическия си резерв бригади, чиито военнослужещи са обучени от западни инструктори. Той не представи доказателства за това свое твърдение, което АП не е могла да провери по независим път.

Мозъчният тръст Институт за изследване на войната заяви вчера, че украинските сили са преодолели някои противотанкови траншеи и гъсто минирани участъци от фронтовата линия, които са част от отбранителните линии на руските сили в Запорожка област. Институтът обаче подчерта, че не е в състояние да каже, че руските отбранителни линии са напълно преодолени.

От началото на контранастъплението си преди около три месеца Украйна напредна със седем километра в Запорожка област, казват украински представители.

Миналата седмица украинските сили преодоляха руските укрепления и си върнаха село Роботине. Това беше първата тактически значима победа на украинските сили в Запорожка област, отбелязва АП.

Украинските сили напреднаха още повече в този район и укрепват заетите позиции, заяви Павло Ковалчук, говорител на генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Военните наблюдатели са на мнение, че на украинските войски им стига да напреднат и 15 километра от Роботине, защото в такъв случай в огневия им обсег ще попаднат руските маршрути за снабдяване от изток на запад. Съответно Украйна може да отслаби руската боеспособност, като пресече пътищата за доставка на боеприпаси и провизии. Украинското контранастъпление обаче няма прикритие от въздуха, което го прави мъчително и бавно, посочва АП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//