Най-малко 14 жертви при разрушително земетресение в Италия

Снимка: БГНЕС

Силно земетресение, ударило централна Италия в ранните сутрешни часове, е взело поне 14 жертви. Първият трус, със сила 6,2 степен, беше на границата между областите Лацио, Умбрия, Марке и Абруцо, с епицентър около градчето Акумоли.

След по-слабите вторични трусове, последваха две земетресения с магнитуди 5,1 и 5,5 по Рихтер. Последното по-силно вторично земетресение е с магнитуд 4,5 по Рихтер и е регистрирано в 6 ч. сутринта местно време. Разрушени са десетки села в три провинции – Асколи Пичено, Фермо и Мачерата, в областта Марке, съобщи телевизия Раи.

Много хора са затрупани под срутилите се сгради. Спасителните операции са затруднени, тъй като засегнатият от природното бедствие район е планински и трудно достъпен. В градчето Акумоли са загинали 6 души, двама са загинали в Аркуата дел Тронто, а петима – в Аматриче. В Пескара дел Тронто е загинало дете, а родителите му са под развалините.

Специалисти обясняват, че най-големите разрушения са в населени места в района на Апенинския хребет, който не е много населен, но обикновено в края на август по тези места има много туристи. Земетресението е почувствано в градовете Перуджа, Риети, Норче, където има повредени сгради, пътища и мостове. Трусът е усетен и в Рим. /АФП, РИА Новости, ТАСС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK