Най-голямата сграда, одобрена за саниране с европари, е в Благоевград

снимка: Областен информационен център

Собствениците на 17 многофамилни жилищни сгради са подали заявления за саниране към момента в градовете Благоевград и Гоце Делчев. Това съобщи за Областния информационен център – Благоевград Десислава Даскалова – представител на проектния мениджър за Югозападен район на планиране.

7 от заявленията вече са одобрени и по тях следва да се премине към етапа на конструктивно и енергийно обследване на сградите, а след това и към същинските строително-ремонтни дейности.

В Петрич – третият град от Благоевградска област, който заедно с Благоевград и Гоце Делчев, попадна в обхвата на проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, няма подадено нито едно заявление досега.

За целия Югозападен район на планиране, който включва още и градовете Кюстендил, Дупница и Перник – има подадени общо 21 заявления.

Условията за кандидатстване по проекта с краен срок до 2015 г. са: сградата да е многофамилна, да е проектирана преди 26 април 1999 година, да е с минимум 3 етажа и с минимум 6 обособени самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Цената за едно домакинство е между 2000 до 5000 лв., сочат данните на Дирекция „Жилищна политика“ към МРРБ. От там подчертаха, че част от парите са за обновяването на общите площи в кооперацията, които най-често са занемарени.

Повечето одобрени за субсидията сгради са от порядъка на малки кооперации с до 15 апартамента. Делът на панелните входове или блокове, заявили интерес към проекта, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), е много малък.

Благоевградската сграда-първенец се намира на бул. „Св.Св.Кирил и Методий“ и със своите 36 апартамента е първа от всичките 87 одобрени сгради от цялата страна от общо 161 подадени заявления на собствениците на сгради за саниране на половин цена.

Високата активност за подаване на заявления в Благоевград е свързана с видимия положителен опит на успешно изпълнения пилотен проект за саниране в кв. „Запад“– „Демонстрационно обновяване на многофомилни жилищни сгради“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK