Най-червеният Великден в полите на Пирина

Снимка: Infomreja.bg

Най-червеният Великден е в Банско. Поне това доказва историята на известната банскалийка, която може да се нарече „подвижна енциклопедия“ – Гълъбица Тодева.

Гълъбица разказва как в миналото в Банско са празнували Великден и се оказва, че тук класическото надделява над всичко модерно и ново, за да се съхрани традицията.

Докато в недалечното Добринище шарят яйца с восък и ги превръщат почти в картини, банскалии залагат на червеното чисто яйце, символизиращо Христовата кръв.

Освен при яйцата червеното е и основен цвят за дрехата на момите, които път са неизменна част от празника и сякаш украсяват пролетния Великден повече и повече.  

Подготовката за Великден започва в самия четвъртък в Страстната седмица с боядисване на яйца и преобладава традицията да се боядисват червени яйца, разказва Гълъбица.

„За мен Великден е един светъл спомен, свързвам го с онези красиви, млади булки, които обличат празничните дрехи, отивайки на църковната служба. На този ден празнуват не само възрастните, но и децата. Забавлявахме се с игрите „Спущам, спущам кърпа”, „Гърненца”, а когато ливадите край града се раззеленеят, в игрите се включват и младите мъже. Те играят на поляните на „Дълга магарица”, „Щембе парцал’”, „Джамия” и други. Игрите се наблюдават и играят и от деца и възрастни, а местата, на които се провеждат се превръща в една празнична великденска сцена.“

Преди Великден, на Велики четвъртък започва боядисването на яйца, навремето преобладавала традицията да се боядисват само червени яйца, но в последно време започнали да се обагрят в различни цветове, но задължително във всяко семейство първо се боядисва червеното. Шаренето е прието да е с восък или с цвете, поставяйки като щампа.

„Съществува традицията, че ако в семейството има млада булка, то тя трябва да занесе определен брой яйца на кума и кумата. Защото от влизането на булката в новия й дом, близките и роднините й донасят така наречената „Плетеница” , в която наред с другите продукти, има задължително яйца. И за това тя на Великден трябва да занесе боядисани яйца на кума и кумата, както и на останалите роднини.“

В предпразничната подготовка, след боядисването на яйцата започва и месенето на козунаците. Те са най-различни, обикновени или преплетени на „осморки”. Наред с козунаците се приготвят и великденските хлябове.

Основно ястие на трапезата за Великден трябва да бъде банската капама.

Това ни оставя безмълвни въпреки всички разбирания, че на Великден се яде агнешко.

„Да не вземе някой да се хвали, че капамата не е на Банско. Капамата я донася една снаха от Банско-Юлияна, която идва от Италия. Тя е италианско ястие, впоследствие наложило се в региона като основен местен деликатес“, категорична е Гълъбица.

Младите невести носят едно много красиво обекло, което е олекотено, вече пригодено за пролетния сезон. Най-традиционни са т. нар. „атлазени фустани”, оцветени в свежи цветове- зелено, убито или сламено жълто, има ги и в лилаво, розово, алено и винено червено, все свежи пролетни цветове.

Атлазените фустани се носят от млади жени - булки, които са се задомили най-много преди година, на главите си те слагат шарени копринени шамии, донесени като армаган от мъжете, пътували по света. Към празничния атлазен костюм задължително се поставя престилка, позната като ален прескутник. Той е в различни видове на склупена уста, на кръшколици, на ситен чес и наурци. Но най-популярен е този на скупена уста, който се носи дори и на сватба като основен елемент в банската носия - булченски костюм.

За чест на банскалии, за това, че живеят в това селище на възрожденци, се разрешава да се качат на 20-метровота часовникова кула, за да чуят звъна на камбаните.

"А той е уникален, различен от всички други. Камбаните са произведени от сродниците Велеганови в леярната им в Пловдив, към месинга е добавено повече сребро за по-добро качество. За това когато на празник камбаните на църквата в Банско зазвънят-те пеят, а когато звънят по тъжен повод-те плачат. Това може да се чуе само в Банско."

На втория ден на Великден с литийно шествие се отива до местността Свети Петър, след което с хоругви, клепала и чинкала, се минава през целия град, за да оповести Христовото Възкресение.

И тази попова песен, онези гласове на Разпети петък, които пеят "Всичките родове", остават в мисълта ти като за първата любов... наречена Банско.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK