Награждават ромски ученици и студенти за отличен успех

снимка: infomreja.bg, архив

Ученици и студенти от ромски произход с много добър и отличен успех ще бъдат наградени на официална церемония в Благоевград. Поводът е Международният ден на ромите, който се отбелязва на 8-и април.

Организатори са "Младежта е толерантност" - Благоевград, сдружение "Лидер" и Младежкият дом. Награждаването ще бъде в понеделник - 7-и април, от 15,30 часа в Младежкия дом, където видни обществени личности ще връчат грамоти и награди на 30 ромските отличници. 

Те са на възраст от 7 до 24 години и са от различни учебни заведения - ОУ "Яне Сандански", ПГТХТ "Никола Стойчев" - гр. Разлог  и гр. Банско, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Симитли, както и НГХ "Св. Св. Кирил и Методий", 11 ОУ "Христо Ботев" и ПГИ "Иван Илиев" в Благоевград. Студентите пък се обучават в ЮЗУ "Неофит Рилски" и Американския университет.

С интересна програма ще се представят ,,ромския Павароти’’ Томас Томов, както и Милко Сашев, КСТ "Благоевград", хорът към НХГ, Елена Илиева, Анна-Мария Кънова и  други.

8 април е ден, в който се подчита паметта на загиналитероми, избити в лагерите на смъртта. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които не са се завърнали. Освен отдаване на почит на жертвите от Холокоста, на 8 април ромите честват и приемането на ромския флаг и химн.
 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK