Наградиха борец № 1 за 2017 г. Тарек Абдеслам

Снимка: Министерство на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи приза на борец №1 на България за 2017 г. – европейският шампион при класиците в категория до 75 кг Тарек Абдеслам. От своя страна натурализираният египтянин благодари на министъра за подкрепата, която му е оказал, когато пристигна в България. №2 за 2017 г. в борбата е европейската шампионка Биляна Дудова, а трети е сребърният медалист от шампионата на Стария континент Иво Ангелов.

По време на церемонията бе отбелязана и 85-ата годишнина от създаването на Българската федерация по борба. За този период борците са донесли на страната ни 69 медала от олимпийски игри, 251 от световни първенства при мъже и жени и 399 от европейски шампионати.

„Поздравявам Ви за 85-ата годишнина на най-славния български спорт. Дори в една от най-тежките си години, със спечелените 19 медала от европейски и световни първенства във всички възрастови групи борбата отново е сред най-успешните ни спортове. През 2017 г. направихме много силно европейско първенство, но след това за съжаление имаше много контузии, които ни попречиха да се поздравим с една много по-успешна година. За това Ви пожелавам да сте здрави и да няма травми, защото това е най-важното в кариерата на един спортист. Това бе първа година от олимпийския цикъл и аз вярвам, че всеки ще намери пътя си, за да може през следващата и по-следващата години да сме още по-добре подготвени и да се развиваме в правилната посока“, заяви Кралев и пожела на младите борци да се учат от опита на шампиони Петър Киров, Боян Радев, Александър Томов и останалите ни легенди в този спорт.

Президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов също отчете доброто представяне на Европейското първенство и неуспешния Световен шампионат, най-вече заради контузиите на водещи състезатели. Той обяви още, че са взети мерки, за да може през 2018 г. нашите борци да подобрят още повече представянето си.

На церемонията бяха наградени юбилярите, празнуващи 75-годишнина – двукратните олимпийски шампиони Боян Радев и Петър Киров, Нешо Берберов и Гюро Гюров, както и навършилият 85 години заслужил треньор Михаил Ангелов. Специални призове получиха Цено Ценов и Валентин Йорданов, които отсъстваха заради ангажименти.

Призът в категория „Пробив в световния елит” взе Микяй Наим, който в дебютното издание на световното за младежи до 23 г. спечели сребърен медал. Най-успешният ни млад състезател през годината пък е Рухан Расим.

За треньор №1 бе обявен Армен Назарян, селекционер на националите по класическа борба, а негови подгласници станаха Петър Касабов (жени) и Серафим Бързаков (мъже, свободна борба). 

В комплексното класиране победители са: 
в свободната борба - „Димитровград”
в класическата борба - „Левски”
при жените - „Рилски спортист”

Клуб с най-голям международен принос е „Миньор” (Пк). 

Топ 10 на българската борба за 2017 г.:

1. Тарек Абдеслам – зл. ЕП

2. Биляна Дудова – зл. ЕП

3. Иво Ангелов – ср. ЕП

4. Борислав Новачков – ср. ЕП

5. Тайбе Юсеин – ср. ЕП

6. Николай Байряков – бр. ЕП

7. Микяй Наим – ср. СП до 23 г.

8. Росиан Дермански – бр. СП до 23 г.

9. Юлияна Янева – ср. СП, бр. ЕП девойки

10. Петя Делчева - зл. ЕП кадетки, ср. СП кадетки

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK