Надя Тончева - новата надежда в шахмата

Снимка: БНР, Ани Петрова

Тя покри първата норма на европейското първенство за жени в Черна гора през март

Покрилата втора норма за гросмайстор при жените Надя Тончева разказа за постиженията си в шахмата, амбициите си в древната игра, как съчетава спорта и училището, има ли любими дебюти, как се разбира с другите шахматистки от талантливото ни поколение и защо не е в националния отбор за европейското първенство.

„До покриването на нормата се стигна на отборното първенство на Сърбия миналата седмица. Бях поканена и реших, че е добра идея да участвам. Там се представих добре, не загубих нито една партия и след деветия кръг нивото ми на постижение беше над ЕЛО 2400, което беше необходимото условие за гросмайстор при жените, както и това да съм играла с три шахматистки с това звание, което беше факт“, разказа 17-годишната ученичка в 73-о СУ „Владислав Граматик“ в първото си интервю.

Тя покри първата норма на европейското първенство за жени в Черна гора през март, когато зае девето място, което беше най-доброто постижение за България.

„Аз съм в добри отношения с всички шахматистки от моето поколение. Даже с Нургюл Салимова сме доста близки приятелки. Разбирам се с всички“, добави Тончева, която заедно със Салимова и Габриела Антова спечели европейската отборна титла до 18 години през 2019-а. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK