Над 80 човека с универсален код за достъп

д-р Матей Попниколов, снимка: infomreja.bg, архив

Над 80 човека получиха своя универсален код за достъп на пациентите на територията на област Кюстендил, обяви директорът на РЗОК д-р Матей Попниколов. Самата процедура започна на 15 април и касае електронното здравно досие, за което се говори от години.

Всеки един гражданин, здравноосигурен или не, лично с лична карта ще може да получи този универсален код за достъп. В реално време пациентите ще могат да направят справка за това от 2008 г. досега какви здравни дейности са извършвани – прегледи при общопрактикуващ лекар, прегледи в доболнична помощ, лечение в здравни заведения на територията на страната и други.

Районните здравоосигурителни каси по места апелират ако гражданите забележат някакви неточности в своето досие,  да сигнализират писмено, за да може да се извърши проверка по случая.

По думите на д-р Матей Попониколов е имало коментар, че личните лекари ще разполагат с  досието на пациентите. Това обаче според него може да стане само, ако пациента позволи, тъй като там се съдържат много лични данни на лицата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK