Над 560 протестират срещу застрояването на парк „Бачиново“

снимка: infomreja.bg, архив

563 души са се подписали под петицията срещу застрояването на благоевградския парк "Бачиново", стартирала само преди седмица. Паркът трябва да остане място за отдих на благоевградчани и гости и да не се допуска строителство на мащабни сгради - хотелски комплекси и жилищни кооперации, са основните мотиви на разписалите документа.

На последната сесия на Общинския съвет бе взето решение да започне разработването на Подробен устройствен план - за регулация и за застрояване, в рамките на 25 общински имота в парка с обща площ 232 декара.

"Подходът е правилен, тъй като по-добрият вариант е да се разработи единен ПУП за целия парк, а не парче по парче, които след това да стават предмет на отделни сделки", коментира на пресконференция общинският съветник от БСП Емил Костадинов, който също е подкрепил петицията. 

От БСП ще настояват обаче работата по изготвянето на плана да бъде публична във всички етапи и да става пред очите на гражданите и местните експерти.

"На самата сесия изискахме тази важна задача да бъде възложена от общината чрез конкурс, като районът бъде запазен като зона за озеленяване и краткотраен отдих", допълни Костадинов.

Броженията на местните жители, подкрепили петицията, обаче са, че част от имотите в пределите на парка не са общински и статутът им е променен от зона за озеленяване в курортна зона, в която се предвижда до 30 % застрояване. 

Един от тях е теренът в района на старите тенис кортове, който в момента е притежание на строителния предприемач и бивш съветник от БСП Георги Ганджов. Имотът от 18 858 кв. метра в парка е придобит от Ганджов през февруари миналата година като замяна на 620 кв. метра площ от 4-ия етаж в сградата на МОЛ - Благоевград, където в момента е ситуиран Административният съд. 

"От местната администрация говорят за придобити от реституция имоти, но всъщност става въпрос за извършени сделки", смята Емил Костадинов. Той обаче уточни, че вината за това не е на настоящата кметска управа, тъй като тези сделки са извършени при предишното общинско ръководство. 

"Мнението ми като гражданин, а не като експерт е, че на територията на парка не бива да се доуска строителство на хотели и жилищни сгради", заяви той, а на въпрос как Общината може да противодейства на подобни намерения върху частни терени, бе лаконичен: "Няма невъзможни неща, ако има воля".

Колегата му от БСП в местния парламент Асен Балабанов пък призова благоевградчани да последват примера на жителите на Сандански и да излязат на протест срещу застрояването на "Бачиново".

Той припомни и нерешения проблем за паркирането на автомобили на зелените площи в парка. 

"Не виждаме никакъв контрол и наложени санкции за незаконното паркиране в парка и ако не се вземат мерки, ще поискаме отстраняването на управителя на фирма "Паркинги и гаражи", предупреди Балабанов.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

2315:08 - 16.08.2012
"Специалиста" по ВСИЧКО ЕМ Костадинов е против да се застроява,а гласувал "ЗА" в Общинския съвет!Както винаги -ЛУКАВ И ДВУЛИК!!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK