Над 56 000 незаконни препарати за растителна защита са иззети през последните месеци

Снимка: АМ

В частен дом на украински гражданин са намерени над 6000 литра незаконни препарати

Над 56 хил. литра незаконни препарати за растителна защита са иззети и възбранени у нас през последните месеци в рамките на международна операция  за противодействие на нелегалния внос и търговия с  неразрешени продукти за растителна защита. Българската агенция по храните участва за шести път в акцията на "Европол" съвместно с МВР, ДАНС и Агенция "Митници".

При проверка на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, българската полиция и Агенцията по храните в земеделско стопанство са открити близо 11 000 литра незаконни препарати за растителна защита, някои от тях забранени неоникотиноиди, други - химикали с неизвестно съдържание. Случаят е даден на прокурор и се води разследване. 

В селскостопанска аптека е установена търговия на неразрешени препарати без етикет на български език, незаконно преопаковани и с изтекъл срок на годност. Възбранени са 158 литра и 122 килограма неразрешени препарати. 

В частен дом на украински гражданин са намерени над 6000 литра незаконни препарати с етикети на турски, украински, испански и полски езици, открити са фалшиви опаковки и етикети, както и машини за преопаковане. По случая е образувано досъдебно производство. 

Проверките са открили още незаконна търговия с препарати за растителна защита по пазарите и опити за незаконен внос през граничен пункт "Капитан Андреево", пише БНР. Резултат от акцията е хиляди литри конфискувани незаконни пестициди, опасни за здравето и околната среда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK