Над 50 газови бутилки са се взривили край Разлог, подозират човешка грешка

снимки: Община Разлог

Човешка грешка е причината за експлозията в станцията за декомпресиране на природен газ край Разлог тази нощ. Това сочат предвателните резултати от направения оглед на местопроизшествието и проведените разпити с работници.

При претоварването на доставения газ от Симитли шофьорът объркал ремаркетата и свързал маркуча с пълни вместо с празни бутилки с компресиран газ, което предизвикало взривовете.

В базата в Разлог освен шофьора по време на инцидента е бил и пазачът. За щастие двамата успели да се спасят от пламъците. Те изключили и газоподаването, с което предотвратили още по-големи поражения. 

Експлозията е продължила около 15 минути. Взривили са се над 50 бутилки с компресиран природен газ, натоварени на четири ремаркета.

Цяло чудо е, че пожарът не е обхванал и намиращата се отсреща бензиностанция "Лукойл".

Огненият инцидент е станал към 01:30 часа през нощта. Силният шум е събудил жителите на Разлог, Банско и селата Баня и Бачево.

Газстанцията, собственост на „Овергаз Запад”, се намира в долната промишлена зона на Разлог.

За гасенето на пламъците е бил мобилизиран целият състав на пожарните служби в Разлог и Банско. Пожарът е локализиран за около половин час.

На местопроизшествието освен огнеборци са се отзовали екипи на полицията, кризисния щаб на община Разлог и експерти от Инспекцията по труда в Благоевград, които вече извършват проверка по случая.

"Няма опасност за Разлог. Ситуацията е овладяна, няма пострадали хора", коментира кметът на общината Красимир Герчев, който също е на мястото на инцидента.

Районът е отцепен, не се допускат хора и превозни средства. Поради мерки за безопасност е спрян и токът.

Пожарните екипи остават на място. Продължава охлаждането на останалите цистерни с газ.

"Няма опасност нито за хората, нито за околната среда от изтичане на природен газ. Наши екипи предприемат необходимите мерки за обезопасяването на района", увериха от пресцентъра на газовото дружество.

Газоподаването по мрежата, която захранва Разлог и Банско със синьо гориво, временно е преустановено. Прави се всичко възможно в най-скоро време то да бъде възобновено. 

Кметът Красимир Герчев издаде заповед, с която обяви 12 януари за неучебен ден във всички детски гради и училищата - СОУ „Братя Каназиреви” – Разлог, НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Разлог”, НУ „Яне Сандански” – Разлог, ПГ по транспорт – Разлог, ПГ по туризъм и хранителни технологии – Разлог.

 

снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK