Над 50 декара горски масиви горят край Карлово

Снимка: БГНЕС

Над 50 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал снощи над Карлово. Служители на лесничейството се опитват да локализират огнището.

Въздухът над града е задимен. Много доброволци от града искат да се включат, снощи не бяха допуснати, днес пунктът им за събиране е при пожарните до Механата, предаде БГНЕС. Директорът на държавното лесничейство Златю Кличев съобщи пред БНР, че противопожарните екипи излизат отново в опит да загасят пожара, но духа силен вятър от запад.

"Имаме много силен западен вятър, както и по посока на пожара. Много сложно ще гасим. 30 горски служители работим. От Пожарната чакаме всеки момент да дойдат и да поемем нагоре", каза Златю Кличев от Държавното лесничейство. Той увери, че няма опасност за населението. Оперативен щаб ръководи овладяването на огъня в гората над Карлово, където от снощи бушува пожар, каза кметът на града Емил Кабаиванов.

Поискано е съдействие от сухопътните войски в града, ако се наложи да се включат още хора в овладяването на огъня. Теренът е изключително труден за достъп, а духашият западен вятър усложнява обстановката, обясни Кабаиванов. "40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място.

Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара.

Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или, пък, не дай си боже да са засегнати имоти", обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK