Над 300 кг нарязан тютюн иззеха при спецакция в Благоевград и Абланица

снимки: МВР

Специализирана полицейска операция под кодовото наименование  “Тютюн” се провежда от служители на “Икономическа полиция” към ГД “Национална полиция”, съвместно с ОДМВР - Благоевград и РУП - Гоце Делчев. Акцията е под ръководството на Районната прокуратура в Гоце Делчев и е стартирала днес на територията на Благоевград и село Абланица, община Хаджидимово.

Операцията е с цел противодействие на незаконното разпространение на нарязан, обработен, готов за пушене тютюн, което представлява престъпление по чл. 234 от НК. Чрез отработена схема се е избягвало плащането на дължим акциз, който в момента е в размер на 152 лева за килограм.

Служителите от ГД “Национална полиция” наблюдавали дейности по нерегламентирано разпространение на акцизни стоки в региона от началото на годината. В резултат на извършени оперативни действия било установено, че от района на село Абланица масово се извършва разпространение на нарязан тютюн на територията на цялата страна. Заявките за стоката се извършвали чрез съобщения в Интернет и в преки договаряния.

Доставките се подготвяли във вид на колетни пратки и чрез куриерска фирма с офис в Благоевград се изпращали на клиентите от други населени места. Разплащането се извършвало с наложен платеж като сумата се приемала от куриера на пратката, предавала се в офиса и от там - на изпращача. За превозване на пратките се използвали автобуси от село Абланица до Благоевград. Доставките в града се приемали от лице, с което изпращачите имали договорка да ги предаде в офиса на куриерската фирма. 

В хода на операцията са претърсени 6 адреса и един автобус. Иззети са над 300 кг нарязан, обработен, готов за пушене тютюн, по-голямата част -  подготвен в пратки по един килограм и адресирани до различни получатели в страната. Открити са и машина за рязане на тютюн, множество товарителници, доказващи вече изпратени количества, тефтери с отчет на пратки и клиенти, мобилни телефони и кореспонденция.

Образувано е досъдебно производство срещу А.Л./44 г./ и И.А./48 г./, и двамата от с. Абланица, за извършено престъпление по чл.234 от НК. Продължават процесуално-следствените действия  по случая.

 

снимки: МВР
снимки: МВР

КОМЕНТАРИ

герб17:21 - 16.07.2012
това е стила и метода на герб но малко им остана нали промениха закона за тютюна всеки производител да има право свободно да продава тютюна си
22215:58 - 16.07.2012
podkrepqm gornite komentari!!!zashto se zanimavat s bedniq,izmachen ot kartovski trud lude??nali i te trqbva da se spasqvat nqkak si v tozi jivot!s 5 lv za kg te kakvo shte izkarat-nqkoi dori razhodite si nemogat da pokriqt!!!a truda??vie znaete li kak se otlgejda tutun,s kolko trud,s kolko pot na cheloto???
JFK15:03 - 16.07.2012
Хората вече не са будали-цял живот да бъхтят по полето и после друг да облизва меда. Сега като си са посели тютюн и им дават 5-6лв за килограм, защо да не си го нарежат и продадат на цена, с която си покриват разходите та и за тях да остане нещо.
Туховище15:01 - 16.07.2012
До кога ик. полиция ще се занимава с такива глупости , та нали със събирането на акцизите са ангажирани митничарите . За камионите където миват през Илинден може да ги пускат , взели да са силни на обикновените хора ,които с честен труд си изкарваме прехраната. Та във всички села така се прадава нарязан тютюн и при нас и в Кочан , Вълкосел, Сатовча ,на всякъде . За това ще бягат младите по Испания и Португалия .

FACEBOOK