Близо 230 000 българи се предполага, че са заразени с Хепатит В и 87 000 с Хепатит С. Изследванията у нас за наличие на двата вирусни хепатита са безплатни, но пациентите трябва да се консултират с личните си лекари. СЗО обаче ни критикува, че изостава диагностицирането и лечението на заразените, съобщава news.bg.

Първата статистика даде проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология, по време на пресконференция, посветена на профилактиката в столицата.

Специалистът поясни как става заразяването: Хепатит В се предава по кръвен път, но срещу него има ваксина, която се прилага при новородените. При Хепатит С няма оплаквания и симптоми, възможно е пациентът 30 г. след заразяването да установи, че боледува. В този случай обаче вече е развита чернодробна цироза или рак на черния дроб. Ваксина няма.

При Хепатит В 5% от случаите стават хронични, а при Хепатит С почти всички. Заразата се предава по кръвен път - татуировки, пиърсинг, стоматологични интервенции, рядко по сексуален път.

Изследвания за Хепатит С се полагат на всяка бременна, независимо от нейната възраст.

СЗО ни критикува: Изостава диагностицирането и лечението, каза д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България. Близо 70 милиона са заразените в световен мащаб с Хепатит С и 240 милиона с Хепатит В. 36 държави имат план за борба с хепатита.

МЗ осигурява чрез Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити диагностика и консумативи. Целта на програмата е достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца.

Извършени са промени Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията с цел лесен достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, посочи д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.