Над 2,5 кг контрабандни златни изделия задържаха на МП Капитан Андреево

Снимка: АМ

Контрабандните общо 2534 грама златни изделия на обща стойност 235 739 лева

Митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево задържаха над 2,5 кг контрабандни златни изделия при две отделни проверки на влизащи в страната от Турция леки автомобили, съобщават от Агенция "Митници".

При първия случай на 31.07.2023 г. кола с чужда регистрация пристига на входящо трасе на МП Капитан Андреево на път от Турция за България, управлявана от българска гражданка. В автомобила са пътували още трима български граждани. В зоната за митнически контрол шофьорът и всички пътници са обявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка инспекторите откриват в дамска раница, поставена на задната седалка на автомобила, полиетиленов плик с бижутерски изделия от жълт метал.

Подобни пликове с изделия от жълт метал са открити и в джобове на дрехите на тримата пътници в превозното средство при извършените лични прегледи. Те са посочили, че всички накити са собственост на единия от пътниците – български гражданин с инициали З.Ж. Установени са общо 977 грама бижутерски изделия, сред които пръстени, гривни, обеци. Според извършената експертиза от вещо лице, всички изделия са от 14-каратово злато (проба 585) на обща стойност 90 863,79 лева. 

Други 1557 грама контрабандни златни изделия на стойност 144 875,40 лева са открити при митническа проверка на лек автомобил с българска регистрация. Колата, управлявана от български гражданин, е пристигнала на МП Капитан Андреево на 01.08.2023 г. на входящо трасе от Турция за България. Водачът на автомобила с инициали Л.В. е обявил,че няма нищо за деклариране. В хода на контролните действия митническите служители откриват в две чанти пакети с недекларирани колиета, обеци, пръстени, гривни и други накити с общо тегло 1557 грама, за които също е установено, че са изработени от 14-каратово злато.

Контрабандните общо 2534 грама златни изделия на обща стойност 235 739 лева са задържани. По случаите са образувани две досъдебни производства по описа на ТД Митница Бургас, които се провеждат под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Престъпленията са квалифицирани по чл. 242, ал.1, б. „Д“ от Наказателния кодекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK