Над 2000 лева за децата и младите от защитените жилища в "Герена"

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

Фондация "Сийдър" и Община Кюстендил събраха повече от 2000 лева от билетите за концерта на Пенелопе О’Съливан и Йорданка Христова. Те пяха в почти пълна голяма зала на Общинския театър в Кюстендил. Всички билети бяха едновременно талони в томобла с няколко награди – ваучери от спонсорите на концерта.

Късметлийските билетчета изтгегли с твърда ръка и усмивка седемгодишният Асен от защитените домове. Събраните средства ще се използват в подкрепа на децата и младежите, които живеят в Центъра за настаняване от семеен тип в квартал "Герена". На събитието пристъстваше и кметът Петър Паунов.

Община Кюстендил подкрепи идеята, като предостави бъзвъзмездно терена за къщичките. Така наречените „защитени жилища” в квартал "Герена" бяха отворени миналата година. Те, заедно с два апартамента  в града, са Център за настаняване от семеен тип, който е съвместен проект на фондация "Сийдър" и социалното министерство. Там постепенно са изведени 24 деца и младежи с умствени увреждания от дома в Горна Козница.

„Ние затваряме така наречените социални домове и създаваме места, които наистина могат да бъдат наречени дом”, каза в началото на концерта Линдзи Солцгивър, проектен мениджър на фондация "Сийдър". От фондацията за първи път организират благотворителна акция в Кюстендил, досега са работили в тази посока в столицата. Те съфинансират и участват в подържането и развиването на защитените домове от октомври миналата година. Благодарят на кюстендилци за подкрепата. Планът е да се инвестира в дейности по трудотерапия.

Междувременно кюстендилци показаха, че благотворителността не им е чужда. Освен билети, някои от тях си взеха и хартиени апликации, направени от младежите, които живеят в апартамента към центъра за настаняване. А Йорданка Христова несъмнено беше примата на вечерта и оцени високо каузата на концерта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd