Над 200 деца и ученици сътвориха в Благоевград истински празник на руската култура

Снимки: Национално движение „Русофили“ - Благоевград

Над 200 деца и ученици от предучилищна възраст до дванадесетокласници пяха и танцуваха руски песни и танци, рецитираха Пушкин и Симонов в Народно читалище "Никола Вапцаров" в Благоевград. 

В продължение на няколко часа на сцената дефилираха изпълнители от Благоевград, Банско, Белица, разложкото село Баня, Гоце Делчев, Симитли, Петрич и село Кочан, община Сатовча. 

Този прекрасен празник на руската култура всъщност е областният етап на III Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”. 

Организатори са Национално движение "Русофили", Министерството на образованието и науката и Регионалният инспекторат в Благоевград, читалище "Никола Вапцаров". 

Националният фестивал „Пусть всегда будет солнце” се проведе и с подкрепата на фонд "Руский мир”.

"Смисълът на тази проява е в това, че чрез своята подготовка и участие в конкурса стотици деца демонстрират своите знания за езика и културата на Русия, приобщават се към близката нам необятна руска духовност. Така те се превръщат в радетели на дружбата между българския и руския народ, осъзнавайки духовната близост на нашите страни", коментира главният координатор на Национално движение „Русофили“ в Благоевград Юлиян Гошев.

Авторитетно жури отличи най- добрите, разпределени по жанрове и възрастови групи, като призьорите получиха грамоти и право на участие в зоналния етап, който ще се проведе в София на 4 юни.

Сред отличените са ученици от СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски" и НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, Детският хор при читалище "Никола Вапцаров", Танцова формация от ОДЗ в кв. "Ораново" - Симитли, индивидуални участници и танцов състав от читалището в Банско, танцова формация "Подгорче" - с. Яворница, Петричко, и много други. 

В раздел "Танц" на трето място бе класирана Танцова формация „Ритъм Дежаву” при Народно читалище "Георги Тодоров-1885" - Белица. Похвален лист получи всеки участник в "Ритъм Дежаву" и формация "Дребосъците". 

Организаторите обещават следващата година събитието да бъде включено в културния календар на община Благоевград, като бъде още по-масово и със значително по-голям емоционален заряд. 

 

Главният координатор на Национално движение „Русофили“ в Благоевград Юлиян Гошев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK