Над 2 000 участват в Международния фолклорен конкурс “Пауталия 2013”

Остават броени дни до стартирането на седмото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия” - 2013. Музикалният форум ще се проведе от 28 до 30 юни в Кюстендил.

Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и Информационен център Европа Директно – Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета на Кюстендил Петър Паунов.

Конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.

Официалното откриване е на 28 юни от 17:30 ч.  на пл. „Велбъжд”.

Тази година заявки за участие в конкурса са подали над 2000 участници от цяла България, Македония и Сърбия.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като доц. Георги Петков - преподавател в НМУ "Л. Пипков" и НБУ гр. София, диригент  и композитор, Ралица Базайтова - Дирекция “Сценични изкуства и творческо поколение”, Министерство на културата на Р. България, д-р Маргарита Кръстева – Директор Магистърска програма, Департамент „Музика” в НБУ гр. София и хореограф и др.

Конкурсните дни от 28 до 30 юни ще протекат на сцена „Арката” на пл. „Велбъжд”, а при лошо време в голямата зала на Народно читалище „Братство 1869” в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK