Над 130 са регистрираните казани за ракия в Югозапада

снимка: infomreja.bg, архив

132 са специализираните малки обекти за дестилиране на алкохол в Кюстендилско и Благоевградско, отчетоха от Митница Югозападна. От началото на годината до края на октомври са извършени общо 102 проверки на подобни обекти, в които се произвежда етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство на физически лица.

В тях е разрешено да се произвежда до  30 литра етилов алкохол годишно на семейство. За това количество дължимият акциз е 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол или 2,20 лв. за литър 40–градусова ракия. За всеки литър над 30 литра се заплаща пълната акцизна ставка 1100 лв. за 1 хектолитър чист алкохол или 4,40 лв. за 1 литър 40-градусова ракия.

Към днешна дата броят на валидните регистрации на специализирани малки обекти за дестилиране е 1410 обекта в цялата страна.

Най-честите нарушения при този вид обекти са изваряване на алкохол в нерегистриран обект, както и неправилно отчитане и съответно необлагане с акциз на алкохол, изварен в регистрирани обекти.

„При контрола на нелегални съоръжения е важно те да бъдат проверени в момент на работа, тъй като само по себе си притежанието на подобни нерегистрирани инсталации не е нарушение. Ето защо обичайно при подобни проверки задържаното количество вече дестилиран алкохол е малко”, обявиха още от Агенция „Митници”.

Предвидената от закона санкция за първо нарушение е в размер от 1000 до 3000 лева за физически лица и имуществена санкция от 2 000 до 6000 лева за юридически лица. При повторно нарушение глобата за физически лица е от 2000 лева до 6000 лева, а имуществената санкция за юридически лица е в размер от 4000 лв. до 12 000 лева. Напрактика на хванатите да изваряват алкохол в нерегистриран обект им излиза много по-солено да заплатят акциза, за да си върнат стоката, отколкото ако изваряват в регистриран казан.

Преди няколко месеца в Дупница беше открит 220 литра алкохол, укрит в туби от минерална вода.Наскоро пък македонски гражданин беше установен в кюстендилско село отново с голямо количество ракия. Тогава мъжът не можа да обясни от къде идва алкохола и дали той самия е производителя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK