Над 1000 на събора на Богородица в Бело поле

снимки: infomreja.bg

Над 1000 души се събраха на традиционния събор в благоевградското село Бело поле на Успение Богородично. Въпреки големия интерес място в двора на селското училище имаше за всеки.

Със 7 казана боб чорба посрещна кметът Иван Стойчев многобройните си гости. Сготви ги всепризнатият майстор Благой Фукярски от с. Падеш.

„Курбанът тази година е постен, защото празникът се пада в сряда“, обясни готвачът, но предупреди, че който не опита от боба, ще изпусне много. Въпреки това Фукярски призна, че когато курбанът е месен, вари по 13-14 казана.

Съборът започна с молебен за здраве и берекет в чест на Света Дева Мария и освещаване на курбана от благоевградския свещеник Андон Шавулев. А след приветствените слова на кмета Иван Стойчев започна всеобщото веселие с музика на живо в изпълнение на проф. Кирил Костов и оркестър „Фентъзи”.

Депутатът Йордан Андонов, общински съветници от Благоевград, шефове на институции, бизнесмени, спортисти, както и гости от Кюстендил и Македония дойдоха за празника на Бело поле, който е най-мащабният в цялата община.

„Ние бяхме едно от малкото населени места, които нямаха нито празник, нито православен храм. На 18 юли 2004 г. заедно с неврокопския митрополит Натанаил направихме първата копка на църквата. Шест години по-късно положихме основния камък, а на 12 септември 2010 г. храмът бе открит“, разказа селският управник от ВМРО Иван Стойчев.

Съборът в селото започва от 2004 г. по време на първия му мандат. Тази година празникът се чества за 9-и път.

За църквата и добре поддържания двор се грижат две жени от селото. При това напълно доброволно. Гордостта на Бело поле – новият храм, скоро ще бъде с напълно готови иконопис и стенопис.

Снабден е с четири камбани с електроника, които на празници и при честване на годишнини се пускат в триминутен спектакъл. Иначе всеки ден най-голямата камбана бие точно в 7.30 и в 17 часа.

„Трудно се прави организация на толкова голям събор и нямаше да се справя без помощта на местните жители – едни ми помогнаха финансово, други с доброволен труд“, сподели кметът. Най-активните си помощници той обаче по традиция ще възнагради с екскурзия до Македония след две-три седмици.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK