Над 10 милиона лева са щетите за два месеца от кабелното пиратство! Арестуваха IT специалист в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Пет кабелни оператора в различни градове на страната са разпространявали нелегално общо 60 телевизионни програми, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата след специализираната операция в различни градове от страната.

Според събраната информация само за последните два месеца, заради разпространението на телевизионни програми без уредени авторски права, на три български телевизии – bTV, Нова телевизия и HBO, са им нанесени щети в размер на около 10 млн. лв.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че за момента няма задържани собственици на кабелни оператори.

Единствено е арестуван един IT специалист от Дупница, който е пречел на разследващите да си вършат работата по време на обиските.

По данни на държавното обвинение при акциите в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград са установени и 70 000 потребители в „сивия“ сектор, чрез които кабелните оператори са укривали и данъци.

Румяна Арнаудова уточни, че в работата са се включили общо 8 екипа, в които участие са взели служители на ГДБОП и Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията.

От своя страна ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев подчерта, че операцията продължава и към този момент, а при обиските се иззема голямо количество техника, което да послужи са доказателство за извършване на престъпленията. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6